Stiri din campania pentru alegeri locale

Inteviu cu Maia Sandu

miercuri, 18 iulie 2012


Apelul Uniunii Sindicatelor din Spitalele CFR, al Federaţiei Sindicale a Transportatorilor Feroviari, al Uniunii Sindicale SANITAS Bucureşti şi al revistei CERTITUDINEA, către colegii din CNSC
 

Dragi camarazi,


Folosim această formulă de adresare, pentru că se potriveşte tipului de implicare socială în care ne-am angajat cu toţii, de mai bine de o jumătate de an. Ea se numeşte luptă. Suntem într-o luptă pe viaţă şi pe moarte pentru salvarea a ce mai este de salvat în România. Nu este o bătălie politică, este o bătălie civică.
 
Asocierea noastră cu USL-ul nu este nici ea o alianţă politică. Îi susţinem acum, pentru că interesele lor se suprapun, în acest moment, cu interesele noastre, ale societăţii civile. Avem, mai exact, un duşman comun iar acesta este preşedintele suspendat Traian Băsescu. Faptul că USL şi-a asumat, de principiu, prin semnătura celor trei copreşedinţi, platforma civică a CNSC, nu înseamnă că a făcut-o din dragoste pentru noi. A fost o negociere dură, finalizată în ultima clipă. Acest contract social îi va împiedica să ne ignore atunci când se vor vedea cu sacii în căruţă, dacă se vor vedea. Iar dacă acest lucru nu se va întâmpla, adică dacă Traian Băsescu nu va fi demis prin referendum, va fi îngrozitor şi pentru ei, dar, mai ales, pentru noi, cetăţenii sau locuitorii acestei ţări. Îi vom avea din nou miniştri sau preşedinţi de cameră pe Elena Udrea, Roberta Anastase, Berceanu, Videanu, Olteanu, Blaga sau alţii ca ei.

Susţinem, de fapt, USL-ul pentru că nu s-a inventat încă politica fără partide iar această alianţă politică este singura în stare să se opună – dar numai cu ajutorul nostru – lăcomiei şi incompetenţei fără margini a PDL-ului. Nu ştim dacă Antonescu şi Ponta sunt mai buni decât Băsescu şi cei care l-au precedat, dar se vede cu ochiul liber că sunt mai bine intenţionaţi – în privinţa noastră – decât preşedintele suspendat şi clica lui cu nume de partid. Fac şi ei parte din partide care au jefuit prin rotaţie România, dar nu au făcut-o personal şi nici nu au fost implicaţi în afaceri murdare, căci ar fi fost demult lângă Adrian Năstase.

          Nu ştim dacă, prin susţinerea pe care o acordăm USL, nu vom face altceva decât să legitimăm nişte ticăloşi. Nu ştim nici contrariul. Sunt doar supoziţii. Ştim însă că, dacă Traian Băsescu nu va fi demis prin referendum, ne aşteaptă exact situaţia de dinainte de ieşirea în stradă, în luna ianuarie a acestui an. Se va fura ceea ce a mai rămas de furat, se va vinde ceea ce a mai rămas nevândut din resursele subsolului, se va închide şi ultimul spital. Acestea sunt certitudini.

          Aşadar, dragi camarazi, avem de riscat între NESIGURANŢA unui rezultat, în cazul în care câştigătorii politici ar putea să nu-şi respecte angajamentele sociale, şi CERTITUDINEA dezastrului, în cazul în care Traian Băescu nu va fi suspendat. Depinde de noi cu câtă responsabilitate ne vom raporta la acest referendum şi ce vom face fiecare în acest sens. Este o opţiune cu posibile consecinţe dramatice pentru viitorul nostru pe termen scurt şi lung, al urmaşilor noştri născuţi şi nenăscuţi.


Şi mai este ceva de care v-am ruga să ţineţi seamă, dragi camarazi. Încep negocierile Uniunii Social-Liberale cu fiecare dintre dumneavoastră, cu fiecare structură constitutivă a CNSC. Noi, Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR, Federaţia Sindicală a Transportatorilor Feroviari din România, Uniunea Sindicală SANITAS Bucureşti şi revista CERTITUDINEA, membri ai CNSC, vă rugăm, atunci când veţi negocia, să vă gândiţi că ceea ce veţi cere este din bunul nostru al tuturor, nu dintr-un depozit impersonal. Gândiţi-vă şi la nenorocirea celorlalţi, nu doar la prosperitatea personală. Gândiţi-vă la copiii voştri, dar gândiţi-vă şi la copiii celorlalţi! Cereţi drepturi, nu privilegii. Fiţi decenţi şi morali, nu fiţi ca EI, cei de care încercăm să scăpăm!

Aşa să ne ajute Dumnezeu!
 

U.S.S.C.F.R. -                              Preşedinte Denisa Popovici          

F.S.T.F.R.   -                                Preşedinte Rodrigo Maxim  

SANITAS Bucureşti -                  Preşedinte Viorel Huşanu

Revista  CERTITUDINEA -        Director editorial Miron Manega