vineri, 23 august 2013

Miza uriasa a alegerilor de la Curtea Supremă: marile dosare de corupţie

Judecătoarea care a decis condamnarea lui Năstase mai vrea un mandat

Consiliul Superior al Magistraturii a finalizat procedura de înregistrare a candidaturilor pentru şefia Curţii Supreme. Potrivit unor surse, pentru funcţia de preşedinte s-a înscris Livia Stanciu, actualul preşedinte al instanţei supreme, cea care a a condus completul care a decis condamnarea lui Adrian Năstase. Pentru cele două funcţii de vicepreşedinte s-au înscris Aida Popa, Iulian Dragomir, Nela Petrişor şi Cristina Tarcea. Cele trei funcţii sunt extrem de importante pentru că cele mai mari dosare de corupţie se finalizează la completele de cinci judecători prezidate de preşedintele sau vicepreşedintele Curţii Supreme.
Până pe 9 septembrie, CSM va analiza şi va verifica documentele depuse de candidaţi. Pe 9 şi 10 septembrie secţia de judecători a CSM va decide dacă îi propune sau nu pe cei trei judecători pentru funcţiile vacante de la Curtea Supremă. Propunerile sunt trimise la preşedinte care emite decretele de numire. Preşedintele are dreptul să refuze numirea judecătorilor propuşi. 

Secţia de judecători care va audia candidaţii este compusă din Cristi Danileţ şi Marius Tudose de la Judecatorii, Monalisa Neagoe de la Tribunale, Alex Şerban, Horaţius Dumbrava şi Alina Ghica de la Curţi de Apel, Mircea Aron şi Adrian Bordea de la Curtea Supremă. La audieri va participa şi ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, care va avea un vot în cadrul procedurii.

Candidaţii vor fi fi audiaţi public la fel cum s-a întâmplat în cazul procurorilor. 

Livia Stanciu (foto) este preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din 2010. Livia Stanciu a condus completul de cinci judecători care a hotărât condamnarea definitivă a lui Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare. Livia Stanciu a condus şi completul care a decis condamnarea la 7 ani de închisoare a fostului senator PSD, Cătălin Voicu. Din 2010, activitatea Curţii Supreme a primit numai note pozitive în rapoartele europene pe Justiţie. 

În perioada 2004-2010, a activat ca judecător al ICCJ la Secţia Penală, pe care a şi condus-o intre 2007-2008. În perioada 1994-2004, a fost judecător la Tribunalul Galaţi şi la Curtea de Apel Galaţi. Timp de 14 ani, în perioada 1980 - 1994, Livia Stanciu a activat ca şi procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi. Vezi aici CV-ul preşedintelui ICCJ.
Livia Stanciu a prezidat completul de judecată care a decis cercetarea în libertate a doi şefi de servicii secrete şi a omului de afaceri Puiu Popoviciu. De asemenea, Stanciu a decis condamnarea primarului PDL de Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău.
Cine candidează pentru funcţiile de vicepreşedinte

De anul acesta Curtea Supremă va avea doi vicepreşedinţi. Pentru cele două funcţii s-au înscris Aida Popa, Iulian Dragomir, Nela Petrişor şi Cristina Tarcea. 

Judecătoarea Aida Popa candidează pentru un nou mandat de vicepreşedinte al Curţii Supreme. Aida Popa a condus completul de cinci judecători care a dispus condamnarea fostului ministru Decebal Traian Remeş la 7 ani de închisoare.
Aida Popa este şi cea care judecă recursul în dosarul Zambaccian, în care Adrian Năstase a fost condamnat pe fond la trei ani de închisoare cu suspendare. Aida Popa conduce şi completul de cinci judecători care judecă dosarul Poşta în care este inculpat fostul ministrul al Justiţiei, Tudor Chiuariu. 

Aida Popa a intrat în magistratură în 1989, ca judecător la Judecătoria Curtea de Argeş. Din 1990 activează în cadrul instanţelor din Bucureşti. A deţinut funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Apel Bucureşti în perioada 2000-2004, promovând apoi la Curtea Supremă, la secţia penală. Din 2010 este vicepreşedintele Curţii Supreme. În 2010 a candidat împotriva Liviei Stanciu pentru funcţia de preşedinte a Curţii Supreme.

"Iulică" de la Curte vrea să fie vicepreşedinte al Curţii Supreme

Contracandidatul Aidei Popa este Iulian Dragomir, judecător la secţia penală a Curţii Supreme. Potrivit CV-ului, a intrat în magistratură în 1991 la judecătoria Sector 3. A deţinut funcţiile de preşedinte al Judecătoriei Sector 3, vicepreşedinte al Tribunalului Bucureşti şi al Curţii de Apel Bucureşti. În perioada 2004-2006 a fost preşedinte al Oficiului Naţional pentru Spălarea Banilor. 

Numele lui Iulian Dragomir apare în dosarul Vioricăi Dinu, fosta judecătoare care a luat mită pentru a-l elibera pe Dinel Staicu. Procurorii notează, în rechizitoriu, că Viorica Dinu se lăuda în faţa intermediarilor spăgii că are acces şi la judecătorii de la Curtea Supremă şi a lăsat să se înţeleagă că ar putea interveni pe lângă aceştia pentru a obţine soluţii favorabile. Unul dintre numele pomenite de judecătoarea Viorica Dinu este cel al judecătorului Iulian, căruia îi spunea „Iulică”.

În expunerea faptelor din rechizitoriu, procurorii nu l-au identificat pe judecătorul Iulian de la Curtea Supremă, însă în opisul cu probatoriul din dosar se menţionează o declaraţie a magistratului Iulian Dragomir, judecător la secţia penală a Curţii Supreme.

Ca reacţie la acest episod, judecătorul Iulian Dragomir a declarat că nu s-a mai întâlnit de foarte mulţi ani cu judecătoarea Viorica Dinu. 

Judecătorul Iulian Dragomir a fost interceptat de procurorii DIICOT în timp de îi solicita lui Sorin Blejnar, fostul şef al ANAF o întrevedere pentru o cunoştinţă a sa:

Judecător Iulian Dragomir, ICCJ: Am onoarea, excelenţă, să trăiţi, cu mare respect. Un minut cu un prieten al domniei voastre şi al naşului domniei voastre. Nu sunt prietenul naşului mai degrabă decât prietenul finului, pentru că suntem amândoi… unui naş comun al nostru.

Sorin Blejnar: Am înţeles, am înţeles.

Iulian Dragomir: Da, el e naşul nostru şi-n sufletul nostru. Prin Bucureşti, prin republica noastră sau prin alte…?

Sorin Blejnar: Sunt aici, sunt prin Bucureşti.

Iulian Dragomir: Vă trimit şi eu fata care manageriază acolo unde am fost la ziua Claudiei, că are o audienţă de-asta intempestiv acolo la ei, la locaţie. Şi nu ştiu cum să fac.

Sorin Blejnar: În 20 de minute să fie la mine.

Iulian Dragomir: La ora 2 ajunge. Este o doamnă. (…) Se numeşte doamna Albu. Doamna Albu Mariana se numeşte doamna care intră la cabinet la dumneavoastră.

Sorin Blejnar: Bine, bine.

Iulian Dragomir: Intră pe-acolo prin spate, pe lângă unde aveam şi noi sediul ministerului nostru?

Sorin Blejnar: Da.

Iulian Dragomir: Bine, excelenţă, cu respect. Vă pup. Am onoarea.

Iulian Dragomir a făcut parte din completul care a decis condamnarea lui Relu Fenechiu la cinci ani de închisoare cu executare. 

Cristina Tarcea este judecător la Curtea Supremă. Şi-a început activitatea în magistratură în 1990 la Judecătoria Sector 3. În perioada 2002-2003 a fost Secretar de Stat în cadrul Ministerului Justiţiei pe când ministru era Rodica Stănoiu. În perioada 1999 - 2000 a deţinut poziţia de agent guvernamental CEDO. 

Nela Petrişor este judecătoare la Curtea Supremă. În 2010 a mai candidat la funcţia de vicepreşedinte al instanţei supreme. Nela Petrişor este judecător la secţia Civilă a Curţii Supreme.
Sursa: www.gandul.info- 21.08.2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu