In articolul "Zbor peste Romania" (http://mipopescu.wordpress. com), spuneam, printre altele:
"În România, propaganda rusă îşi face locul, mai ales prin mass-media, probabil stipendiată mai mult sau mai puţin din
exterior, pentru a crea în rândul populaţiei un sentiment de
confuzie, de neîncredere în acţiunile Guvernului român şi de defetism.
Nu ştiu, dar poate că nişte investigaţii realizate de unul dintre miriadele de servicii secrete româneşti, urmate de publicarea unor rapoarte oficiale i-ar ajuta pe români să înţeleagă din cine este formată coloana V-a rusească care lucrează împotriva intereselor naționale.
... este de mirare că românii, chiar
formatorii de opinii din mass-media sau conducătorii de organizaţii, au
ajuns să preia şi să folosească cele scrise de ideologul rus, ca un
adevărat ghid al protestelor împotriva "destabilizării" produse de
apropierea “agresivă” a NATO de graniţele "maicii Rusia".
Iata ce declara Anders Fogh
Rasmussen, Secretarul General al NATO:
"Fara indoiala ca exista o
activitate crescuta a spionajului rusesc peste limitele traditionale.
Vedem clar cum Rusia este, de asemenea, angajata masiv in raspindirea de
dezinformari, campanii de manipulare, care includ influentarea
mass-media si a ONG-urilor. Este o operatiune foarte sofisticata cu
scopul de a influenta opinia publica, ca si procesul de decizie politica
in statele membre NATO."
Poate, daca semnalul meu n-a fost inteles si a fost ignorat, sper ca macar parerea lui Rasmussen sa fie luata in serios. In
felul acesta, poate aud clopotelul trezirii la realitate si
organizatiile cu toti liderii lor, precum si mass-media, pentru a nu mai
lucra
impotriva intereselor nationale
ale Romaniei.
Mircea Popescu
m.popescu@sbcglobal.net
m.popescu@sbcglobal.net
15 Mai 2014
pai, daca cu americanii ne-am dus pe copca si am ajuns sclavii bancilor, nu trebuie sa ne mutam cu rusii, care oricum, conducatorii lor lupta pentru natie, nu ca ciumele politice romanesti, care jefuiesc in voie sub protectia si impreuna cu UE
RăspundețiȘtergereQED, propagandistii (involuntari) ai Rusiei sunt la post.
ȘtergereSigur, lor le este dor dupa Tratatul de la Varsovia; dupa CAER; dupa 1 litru ulei si 1 Kg zahar /familie/luna; dupa "Stalin si poporul rus, libertatea ne-au adus!"; dupa niscaiva ciopartiri ale teritoriului romanesc, ca Bucovina si Basarbaia pana la gurile Dunarii nu le-au ajuns; dupa inca un genocid cum facura facura rusii aia buni cu 1,2 milioane de romani exterminati, deporati, infometati, deznationalizati.
Sau astea le-au facut americanii si UE?
Mircea Popescu
De peste ocean, chiar și de peste strâmtoarea Bering, Rusia se vede altfel decât din România. Cu toate necazurile și nelegiurile provocate de muscali de-a lungul vremii, fiind vecinii noștri trebuie să conviețuim în continuare cu ei vrând-nevrând. Nu avem forța materială și umană să ne luăm de piept rusul și nici măcar să ne apărăm, în caz de nevoie, suficient timp cât să ne sară în ajutor vecini din UE și prietenii din NATO.
RăspundețiȘtergerePropaganda rusă nu se combate cu vorbe și cu amintirea ororilor din trecut, pe care, fără a încerca să-i disculp pe ruși, le-au făcut cam toți cuceritorii, ci cu fapte și realități care pot contracara eficient orice propagandă.
Dacă dăm timpul înapoi și de intoarcem la destrămarea URSS observăm că la acel moment această uniune era formată din 15 republici, mai mari, mai mici, mai bogate ori sărace în resurse, industrie etc. Dar pe tot teritoriul acela imens cam toți aveau același nivel de trai. Astăzi, dacă luăm ca etalon PIB-ul pe cap de locuitor, observăm că din cele cincisprezece republici doar trei, țările baltice, ce însumează împreună 170.000 de kmp și vre-o 6,5 milioane de locuitori, au acest PIB mai mare decât Federația Rusă.
Celelalte 11 sunt mult sub aceasta. Ucraina e de trei ori și ceva mai săracă, Moldova de peste șase ori.
Ucraineanul de rând se uită și la est și la vest, vede că Ungaria, Polonia, România, Bulgaria, oarecum identici cu ei prin 90, porniți de 25 de ani drumul capitalismului, membri în NATO și UE, nu sunt prea sus față de ruși, primele două cu vre-o două mii de dolari mai mult, ultimele două cu vreo trei și patru mii mai puțin.
Și atunci ce va alege: vestul la nivelul căruia, ca stat independent, vor ajunge peste 20-30 de ani ori integrarea în Federația Rusă și trecerea în timp scurt la un nivel de trai similar acesteia.
Dacă Ucraina era de două-trei ori mai bogată ca Rusia, cu toată propaganda lui Putin, inclusiv ucrainenii de etnie rusă ar fi murit de gât cu soldații ruși dacă le-ar fi călcat teritoriu.
Cât despre România în cei 25 de ani de libertate și capitalism sub oblăduirea a șase parlamente, vre-o 13 guverne și trei președinți am distrus și degradat țara asta material, social și moral cu mult mai mult sârg și eficacitate decât au plănuit alții din diverse puncte cardinale. Așa că acel ”sentiment de confuzie, de neîncredere în acţiunile Guvernului român şi de defetism”, de care vorbiți, este așa de puternic în rândul populației încât propaganda rusă ori altă propagandă externă nu mai poate aduce nimic în plus ci cel mult, prin exces, poate diminua astfel de sentimente. Tot așa a apărut și acea neîncredere antieuropeană și mai ales antiamericană. Românii de rând nu au așteptat de la NATO și UE bogății și bunăstare, astea nu ți le dă nimeni degeaba, ci de regulă mai scump decât dacă le obții prin munca și efortul propriu, ci au sperat ( o speranță oarecum naivă) că cele două structuri vor corija prea multele tare ale clasei politice postdecembriste.