luni, 9 februarie 2015

In avanpremiera la intalnirea cu reprezentantii Fondului Monetar International, CNSC a trimis Presedintelui Romaniei scrisoarea de mai jos



CONSILIUL NATIONAL AL SOCIETATII CIVILE (CNSC)

Forta a Treia - forta civica a natiunii romane!
Adresa postala  Str. Pajurei, nr. 13, Sector 1, Bucuresti,  Cod 013152
Telefon    0736600961, Fax    0314379582
Nr. 20/09.02.2015
                             
Excelentei sale,
              Domnului Klaus Iohannis, Presedintele Romaniei

        Convinsi de determinarea dumneavoastra de a promova in inalta functie in care ati fost ales, respectarea Constitutiei Romaniei,  Consiliul National al Societatii Civile va adreseaza cateva consideratii privind modalitatea transpunerii in relatia cu Fondul Monetar International a prevederilor imperative ale art. 135, pct.2 (al.2), din Constitutia Romaniei, privitor la obligatiile statului in materie economica financiara si valutara.
       Prezentul demers are in vedere interesul national in intrevederea ce o veti avea cu reprezentantii Comisiei Europene, Fondului Monetar International si Bancii Mondiale,  in ziua de 9 februarie 2015.
       Ne adresam dumnevoastra intrucat din luarile de cuvant ale Premierului Victor Ponta referitoare la viitorul aranjament al Romaniei cu FMI, s-a conturat opinia domniei sale de a promova in intalnirea cu reprezentantii TROICII (CE, FMI si BIRD) un acord viitor cu fondul, in incadrarea “Liniei Flexibile de Credit“ similara aranjamentului stabilit de  Polonia cu FMI, ce nu corespunde situatiei economice si sociale a Romaniei
       Va rugam sa  constatati ca, in promovarea unui astfel de  acord, finantistii guvernamentali care i-au propus premierului un astfel de aranjament cu fondul, inadecvat situatiei Romaniei, au ingnorat cel putin urmatoarele considerente :
Ø Conform previziunilor din recenta prognoza a Comisiei Europene, in perioada urmatoare Romania si tarile din zona vor fi ocolite de capitalul investitional, datorita situatiei geopolitce (conflictul din Ucraina –Rap.FMI. si BIRD 2015)
Ø Se vor mentine la acelasi nivel scazut intrarile de capital de la romanii care lucreza in tarile UE datorita stagnarii cresterii economice din zona Euro.
Ø Indiferent de cresterea gradului de absortie a fondurilor europene, avute in vedere de guvern, precum si de obtinerea de fonduri  prin recentul programul “JUNKER”  al Comisiei Europene, de garantare a investiilor destinate cresterii economice, Guvernul Romaniei nu va avea la dispozitie suficiente resurse financiare pentru realizarea unei cresteri economice a PIB-ului de minim 5%,  crestere strict necesara depasirii stadiului actual (pozitionarea Romaniei pe ultimul loc din Europa - Romania inregistreaza in prezent  un PIB de cca. 50% in raport cu media tarilor UE). Aceasta intrucat fata de fondurile de cca. 350 de miliarde Euro avute in vedere de Comisie, solicitarile de finantare de proiecte din partea statelor UE interesate au depasit pana in prezent 1500 de miliarde de Euro.

      Fata de considerentele mai sus prezentate va rugam sa constatati ca, pentru satisfacerea nevoii stringente de finantare, pe termen mediu, Romania are neaparata nevoie de o finantare extinsa (multianuala) din partea  Fondului Monetar International, finantare ce poate fi obtinuta prin promovarea unui nou aranjament cu Fondul, in Facilitatea de creditare FMI,  Extend Found Facility (EFF) si nu de cea propusa de Guvern “Linie Flexibila de creditare” (FCL ), forma de acord propusa total inadecvat  de catre Premierul V. Ponta.

     Cu convingerea ca in baza informatiilor aduse, consilierii dumneavostra va vor confirma pertinenta propunerii noastre, va asiguram in continuare de intreaga disponibilitate a Consiliului National al Societatii Civile de a va oferi in continuare sprijinul pentru indeplinirea atributiunilor  ce va revin,  in inalta responsabilitate acordata de cetatenii Romaniei.

  Cu deosebit respect,
p.  CONSILIUL NATIONAL AL SOCIETATII CIVILE,
Prof. dr. Mircea DOGARU

COORDONATOR CNSC PE PROBLEME ECONOMICE,
Prof. Ionel CONSTANTINESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu