Inteviu cu Maia Sandu

vineri, 20 martie 2015

Demersuri pentru sistarea impozitarii ilegale a pensiilor



- In atentia tuturor presedintilor organizatiilor membre ale CNSC si a tuturor celor interesati -

 Doamnelor si domnilor presedinti de federatii sindicale, sindicate, asociatii, uniuni, fundatii,

In aceste zile se dezbate noul Cod fiscal. Consideram ca este de interes si pentru cetatenii activi, astazi contributori, maine pensionari, si pentru pensionari, punerea in discutie a aberatiei legislative introdusa de regimul Basescu in 2005, privind considerarea pensiilor "venit" si impozitarea acestora. De aici a pornit si confuzia voita, din punct de vedere al statutului juridic, intre pensii, indemnizatii si ajutoare sociale, confuzie care a permis instalarea haosului in sistemul de pensii.
Intrucat este vorba de o problema de interes general, va propun sa adresam, din partea fiecarei structuri componente a CNSC si nu numai, domnilor si membrilor Guvernului, o cerere dupa modelul de mai jos.

P.CNSC
PRESEDINTELE SCMD,
Mircea DOGARU



 Catre ...................

DOMNULE/DOAMNA ……………………………..

        În urma sesizărilor primite de la zeci de pensionari din toata țara, am hotărât de comun acord să vă supunem atenției dvs. problema ridicată de aceștia, respectiv impozitarea pensiilor.
        În contextul dezbaterilor publice referitoare la Proiectul  noului Cod Fiscal, din 17.02.2015,  colegii nostri au sesizat ca  pensia este considerată “venit” care trebuie impozitat (a se vedea Titlul I, Cap. I, art. 60, lit (e), Cap. VI, Venituri din pensii, art. 98, 99). Prezentele prevederi vin în contradicție cu dispozițiile constituționale, conform cărora “Cetățenii au dreptul la pensie ……” art. nr. 47, alin. (2). Prin urmare, dacă pensia este un drept, de ce se impune impozitarea lui? Cu atît mai mult cu cât pensia reprezintă, conform DEX editia 1998, o “Sumă de bani lunară ce se acordă persoanelor care au ieșit din activitatea profesională pentru limită de vârstă, pentru invaliditate etc. sau care și-au pierdut susținătorul și sunt incapabile de muncă”, plătită dintrun fond de asigurări sociale la a cărui constituire și existență pensionarii au contribuit lună de lună cu sume de bani din veniturile realizate și impozitate la momentul respectiv, conform legilor în vigoare pentru fiecare etapă istorică, pe timpul perioadei active din cariera lor. Prin urmare, impozitarea pensiilor constituie de fapt o  reimpozitare ulterioară a veniturilor realizate.
         De menționat faptul că din 1895 - anul introducerii sistemului de asigurări sociale în țara noastră - și până în 2005, anul când s-a introdus impozitarea pensiilor, o perioadă de timp în care România a trecut prin două războaie mondiale, două cutremure majore cu efecte devastatoare, o foamete de nivel național, numeroase curbe de sacrificiu etc., nicio guvernare nu a îndrăznit să se atingă de pensiile oamenilor. A trebuit să vină regimul antinațional a lui Băsescu ca această nelegiure să se petreacă! Dacă în prezent întreaga țară a scăpat de acest individ (sau cel  puțin așa sperăm!) ar fi de dorit să se revină la situația normală de dinaintea “descălecării” sale, respectiv pensiile să nu mai fie impozitate. În acest sens, vă rugăm să depuneți toate diligențele necesare, mai ales că – după cum Guvernul ne susține cu tărie – situația economico-financiară a țării o permite!


PREȘEDINTELE ORGANIZATIEI,
........................................................


19 comentarii:

  1. Ce mai conteaza inca o brambureala nationala, intr-un sistem facut deja varza !

    RăspundețiȘtergere
  2. Ar fi o revenire la normalitate.Impozitarea pensiilor este un abuz, iar banii trebuie returnati la cei afectati

    RăspundețiȘtergere
  3. Impozitarea pensiilor ne aminteste de perioada feudala cand exista impozit pe fumarit.Curios dar uite ca si inaintasii nostri erau grijulii cu mediul inconjurator.Producatorii industriali de alcool vor monopol in dauna taranilor , cu toate ca ei sunt cei mai mari falsificatori.Producatorii de carne si produse din carne vor si ei monopol tot in dauna taranului cu toate ca ei sunt cei mai mari otravitori.Interese si numai interese.Asa si cu cauciucurile de iarna.Suntem singurii in lume carora li se cere cauciucuri de iarna cu toate ca si cu ele dai in primire daca gonesti de nebun.De ,comerciantii de cauciucuri sa moara de foame si in plus creste consumul.? Toate in beneficiul omului de rand.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Impozit pe fumarit este si in prezent numai ca se numaeste altfel.

      Ștergere
    2. Impozit pe fumarit este si in prezent numai ca se numaeste altfel.

      Ștergere
    3. Impozit pe fumarit este si in prezent numai ca se numeste altfel.

      Ștergere
  4. Cum si-a permis acest Dogaru sa ceara legalizarea prin noul proiect al legii pensiilor militare a ilegalitatilor de pe legea 119 ?
    Sa actionam unitar pentru scoaterea din proiect a art.111 si 112 si introducerea prevederii ca toate pensiile militarilor rezervisti sa fie recalculate dupa o noua metodologie cat mai apropiata modelelor euroatlantice iar cine doreste pastrarea privilegiilor de pe legea 119 sa faca cerere pentru a ramane in sistemul pensiilor contributive civile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu dl. Dogaru a cerut asa ceva!.... Au cerut asta ceilalti parteneri de discutii, recte ANCMRR. SCMD nu poate actiiona chiar de unul singur, mai ales ca cei cu "sacii deja in caruta" nu-si mai platesc cotizatia de 120 lei/an.

      Ștergere
    2. Or fi cerut asta cei din ANCMRR dar tot asta au cerut si cei din conducerea SCMD, in dezacord cu opinia membrilor SCMD. Si iata ca nu ANCMRR aruncă acest proiect in parlament ci chiar conducerea SCMD.

      Ștergere
  5. Apa de ploaie din moment ce la calculul pensiei se pleaca de la salariul brut.

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  7. Cred ca este o greseala iar daca este facut intentionat , nu ma bucura . Impozitarea pensiilor a fost introdusa prin anul 2000 , daca nu ma inseala memoria , incepand cu luna iulie.
    Daca domnul Dogaru are abilitatea de a actiona in binele tuturor pensionarilor , indiferent de sistemul din care provin , sa actioneze pentru reintroducerea in deducerea fiscala la calculul impozitului pe venitul din pensii a contributiei la fondul de sanatate .In actualul cod fiscal aceasta deducere figureaza si este buna fiindca nu se aplica dubla impozitare.

    RăspundețiȘtergere
  8. Cred ca este o greseala iar daca este facut intentionat , nu ma bucura . Impozitarea pensiilor a fost introdusa prin anul 2000 , daca nu ma inseala memoria , incepand cu luna iulie.
    Daca domnul Dogaru are abilitatea de a actiona in binele tuturor pensionarilor , indiferent de sistemul din care provin , sa actioneze pentru reintroducerea in deducerea fiscala la calculul impozitului pe venitul din pensii a contributiei la fondul de sanatate .In actualul cod fiscal aceasta deducere figureaza si este buna fiindca nu se aplica dubla impozitare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oameni buni, nu vă luați după vederile unor oameni care nu înțeleg nimic din sistemele sociale. Această pretenție de a nu plăti impozit pe pensie este total greșită. Se știe că pensiile sunt calculate pe cuantumul brut al veniturilor ce constituie cuantumul final al dreptului la pensie. Cererea de a nu mai fi impozitate pensiile (cele în cuantum mai mare de 1000 de lei) ar însemna ca acestea să se reducă automat cu diferența rezultată din cuantumul impozitat și cuantumul pe venitul al brut (care include impozitul). Practic, o asemenea măsură ar duce automat la diminuarea pensiilor. Probabil că cineva chiar asta dorește, pentru a mai avea de ce se „bate”, pentru a nu fi total ignorat de oamenii serioși.

      Ștergere
    2. Si care ar fi problema aici, pensionarul ar primi aceasi sumă.

      Ștergere
  9. Chiar e adevarat ca d-l Dogaru a semnat pentru un asemenea proiect prin care se cere nerecalcularea pensiilor pe legea 119 cerand practic legalizarea a toata hotia contributivitatii pentru care a facut atat taraboi prin pietele publice?
    Ar fi dezolant si o grea lovitura data oricarei alte incercari de organizare a militarilor.

    RăspundețiȘtergere
  10. Va propun sa nu luam in calcul gogoritele "aruncate" bombastic! Eu nu pot sa cred ca d-l DOGARU a facut sau are de gind sa comita o astfel de eroare! Stiu ca nu asta este preocuparea care vizeaza activitatea colegului nostru si a sindicatului! Nu inteleg interesul celor care arunca astfel de informatii! Pe loc repaus domnilor cu astfel de "servicii", "postacii" au fost descoperiti!

    RăspundețiȘtergere
  11. @Tony21 martie 2015, 19:19, @Tony21 martie 2015, 19:19
    Domnilor, dar puteti citi initiativa si proiectul legii pensiilor militare inaintate Camerei deputatilor chiar pe prima pagina a acestui site.
    Ati sarit peste informatia pura postata de autorul ei si ati trecut direct la comentarii ca... nu va vine a crede!

    RăspundețiȘtergere
  12. Tony, preocuparea ta ar trebui sa fie nu descoperirea postacilor caci asta e treaba celor "specializati" si cred ca nu le apartii dar vezi ca Dogaru a postat proiectul chiar pe prima pagina si linge copios acolo unde a scuipat, proiectul sau propune nici mai mult nici mai putin decat legalizarea a tot ceea ce a condamnat prin pietele publice, adica brambureala de pe legea 119 sa devina pensie militara, sa nu se mai recalculeze nimic.
    La ce bun mai trebuie atunci lege a pensiilor militare, nu cumva este doar finalul unui demers infractional minutios nasit?
    Si de luni bune ne tot ameteste ca lucreaza la marele proiect, sa nu-l atacam, sa-l lasam sa lucreze spre binele nostru, cata nerusinare!

    RăspundețiȘtergere