marți, 23 august 2016

Presedintele Fundatiei Romane de Democratie prin Drept, dr. Dan Hazaparu: Ministrul Raluca Pruna este principalul vinovat pentru faptul ca OUG nr. 20/2016 a fost aplicata partial si inechitabil, “neintroducand in salariile judecatorilor indexarile de circa 18% pe care le primeste Consiliul Superior al Magistraturii, Inalta Curte de Casatie si Justitie si unele instante din tara".

MINISTRESA DE COSMAR – Raluca Pruna este acuzata ca a refuzat categoric sa aplice corect OUG nr. 20/2016 in ce priveste salarizarea judecatorilor. FRDD: "V-ati permis sa faceti presiuni asupra Procurorului General in vederea retragerii sau suspendarii Ordinului... Doamna ministru, daca nu stiti, va spunem noi: un ordin administrativ intrat in circuitul civil nu mai poate fi revocat... Reveniti la sentimente mai bune fata de magistrati si raspundeti la intrebarea: Ati lucrat la SIE?"

De cand a fost numita ministru al Justitiei si pana in prezent, Raluca Pruna a luat decizii dintre cele mai nepopulare in randul magistratilor, practicienilor Dreptului si chiar justitiabililor. Pe langa ordonantele date pentru modificarea Codului penal si a Codului de procedura penala sau a ordonantei pentru modificarea prevederilor privind conditiile care trebuie indeplinite pentru liberarea conditionata, in timpul mandatului Ralucai Pruna s-au modificat si indemnizatiile judecatorilor si procurorilor, in baza Ordonantei nr. 20/2016 a Guvernului Ciolos privind salarizarea personalului platit din fonduri publice. Daca pentru procurori, majorarea a fost de 18%, ajungand ca un procuror de parchet de judecatorie sa incaseze o indemnizatie egala cu cea a unui judecator de curte de apel, pentru judecatori veniturile au fost majorate cu sume cuprinsa intre 200 si 300 lei. Ulterior, potrivit unor surse, Raluca Pruna i-ar fi recomandat Procurorului General al Romaniei, Augustin Lazar, sa retraga ordinul prin care punea in acord indemnizatiile procurorilor cu OUG nr. 20/2016, ceea ce a generat nemultumire in sistem.

Presedintele Fundatiei Romane pentru Democratie prin Drept (FRDD), dr. Dan Hazaparu, o acuza pe ministresa Justitiei, Raluca Pruna, ca a refuzat categoric sa aplice in mod corect Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 20/2016 in ceea ce priveste salarizarea judecatorilor, evidentiind ca refuzurile Ministerului Justitiei de a elimina discrepantele salariale fata de judecatori au generat aparitia unor discrepante majore intre diverse categorii de judecatorii dar si intre judecatori si procurori.

Potrivit unui comunicat de presa al FRDD, Raluca Pruna este vazuta ca fiind principalul vinovat pentru faptul ca OUG nr. 20/2016 a fost aplicata partial si inechitabil, “neintroducand in salariile judecatorilor indexarile de circa 18% pe care le primeste Consiliul Superior al Magistraturii, Inalta Curte de Casatie si Justitie si unele instante din tara".

In cuprinsul comunicatului de presa al FRDD pe care Lumeajustitiei.ro il prezinta in integralitate, Raluca Pruna este acuzata ca si-a permis sa faca presiuni asupra Procurorului General al Romaniei, Augustin Lazar, pentru ca acesta sa isi retraga sau sa suspende Ordinului intrat in vigoare la 1 august 2016 prin care procurorilor si personalului de specialitate asimilat magistratilor li s-au majorat indemnizatiile cu 18%.

Presedintele FRDD, dr. Dan Hazaparu, ii transmite ministresei Raluca Pruna ca, in cazul in care nu stie, sa afle ca un ordin administrativ intrat in circuitul civil nu mai poate fi revocat, retras sau suspendat decat de instanta de contencios administrativ.

Pentru aceste actiuni, dar si pentru altele care se regasesc in cuprinsul comunicatului de presa, presedintele FRDD ii recomanda Ralucai Pruna sa revina la sentimente mai bune fata de magistratii, sa reia dialogul cu acestia, sa elimine discriminarile salariale dintre judecatori si procurori, dar sa nu uite sa raspunda "la intrebarea pe care fostul presedinte Traian Basescu v-o adreseaza in mod insistent: Ati lucrat la Serviciul de Informatii Externe?"

Prezentam in continuare comunicatului Fundatiei Romane pentru Democraie prin Drept:

"Fundatia Romana pentru Democratie prin Drept a fost si ramane un sustinator constant al politicilor publice implementate de Ministerul Justitiei si a apreciat favorabil transparenta si onestitatea de care dumneavoastra personal ati dat dovada in primele saptamani dupa numirea in functia de ministru.



Ulterior, am constatat ca ati racit semnificativ relatiile cu societatea civila in general si cu asociatiile magistratilor in special, ca ati refuzat sa raspundeti initiativei acestora de a va sprijini in rezolvarea spinoasei probleme a Administratiei Nationale a Penitenciarelor si ca in prezent ati ramas in contact doar cu grupurile de interese care au sprijinit numirea dumneavoastra.



Cel mai grav aspect l-a constituit insa refuzul dumneavoastra categoric de a aplica in mod corect Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 20/2016 in ceea ce priveste salarizarea judecatorilor.



Dupa ce Directia de resurse umane din Ministerul Justitiei a refuzat sa aplice Legea nr. 71/2015 privind eliminarea unor discriminari salariale fata de judecatori facand sa apara discrepante majore intre diverse categorii de judecatorii dar si intre judecatori si procurori, intelegeti acum sa aplicati partial si inechitabil Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 20/2016, neintroducand in salariile judecatorilor indexarile de circa 18% pe care le primeste Consiliul Superior al Magistraturii, Inalta Curte de Casatie si Justitie si unele instante din tara.



Cel mai grav aspect consta in aceea ca v-ati permis sa faceti presiuni asupra procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie in vederea retragerii sau suspendarii Ordinului intrat in vigoare la 1 august 2016 prin care procurorii si personalul de specialitate asimilat magistratilor beneficiaza de indexarile de 18% acordate de Guvernul Romaniei in perioada 2005 – 2007 si refuzate magistratilor dar recunoscute prin hotarari judecatoresti definitive.



Fundatia Romana pentru Democratie prin Drept ca membru al Consiliului National al Societatii Civile, prin structurile de specialitate ale acestuia, are o expertiza deosebita in ceea ce priveste drepturile salariale si de pensii ale personalului bugetar din tara noastra.



Doamna ministru, daca nu stiti, va spunem noi: un ordin administrativ intrat in circuitul civil nu mai poate fi revocat, retras sau suspendat decat de instanta de contencios administrativ.



Reveniti la sentimente mai bune fata de magistrati, reluati dialogul cu acestia, eliminati discriminarile salariale dintre judecatori si procurori si nu uitati sa raspundeti la intrebarea pe care fostul presedinte Traian Basescu v-o adreseaza in mod insistent: Ati lucrat la Serviciul de Informatii Externe?




Cu deosebita consideratie,



Presedintele Fundatiei Romane de Democratie prin Drept



dr. Dan Hazaparu

Un comentariu:

  1. Jos palaria, domnule Hazaparu!Aceasta este adevarata societate civila romaneasca!

    RăspundețiȘtergere