Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo în prima lor dezbatere

luni, 9 ianuarie 2017

Plan de amenajare a malului si a terenurilor adiacente salbei de lacuri ale Municipiului Bucuresti


CONSILIUL NATIONAL AL SOCIETATII CIVILE (CNSC)

UNIREA FACE PUTEREA! Impreuna, pentru prosperitatea tuturor cetatenilor!
Adresa postala  Str. Pajurei, nr. 13, Sector 1, Bucuresti,  Cod 013152
Telefon  0736601020,  0736600961, 0736600973 
Nr. 1/09.01.2017
                             

Catre,      
1.      PRIMARIA MUNICIPIULUI BUCURESTI
                 Doamnei Primar General Gabriela FIREA
2.      CONSILIUL GENERAL AL MUNICIPIULUI BUCURESTI

Stimata Doamna Primar General,
Domnilor consilieri,

Din dorinta de a va veni in sprijin, va supunem atentiei proiectul de mai jos:

PLAN DE AMENAJARE A MALULUI SI A
TERENURILOR ADIACENTE SALBEI DE LACURI ALE MUNICIPIULUI BUCURESTI
A.    Informare privind salba de lacuri de pe râul Colentina
1.      Salba de lacuri Colentina are 9 lacuri pe teritoriul administrativ al Bucurestiului: Straulesti, Grivita, Baneasa, Herastrau, Floreasca, Tei, Plumbuita, Dobroiesti si Pantelimon I. Primele 6 se afla in administrarea Primariei Capitalei prin ALPAB, iar celelalte trei se afla in administrarea Sistemul de Gospodarire a Apelor Ilfov-Bucuresti, institutie in subordinea Apelor Romane. Potrivit legii, administratorii lacurilor si drumurilor trebuie sa se ocupe de intretinerea, reabilitarea lor si valorificarea potentialului.
2.      In 2007, CGMB a aprobat indicatorii economici pentru un proiect de reabilitare a salbei de lacuri Colentina, curatarea zonelor adiacente si introducere acestora intr-un circuit turistic.  Proiectul, in valoare de circa 33 milioane de euro, ar fi trebuit finantat in proportie de 85 la suta din fonduri europene. Cu un an inainte, in 2006, Primaria Capitalei a cerut Guvernului sa-i transfere in patrimoniu si cele 3 lacuri aflate la Apele Romane pentru a putea realiza un proiect unitar de amenajare. O data cu schimbarea primarului general, in 2008, acest proiect a fost dat uitarii desi a fost singurul, dupa 1989, care a tratat in ansamblu salba de lacuri Colentina.

B.     Amenajarea terenului dintre ultimul sir de locuinte al Cartierului Baneasa Lac si Lacul Baneasa
1.      Efectuarea demersurilor pentru elaborarea unei HG pentru trecerea terenului din administrarea MApN si a Bancii Nationale a Romaniei (Anexa 1), in domeniul public al Municipiului Bucuresti si in administrarea Consiliului Local al Sectorului 1.
2.      Punerea in aplicare a proiectului existent de amenajare a terenului de la pct. 1 (Anexa 2) sau organizarea unui concurs de amenajare peisagistica a zonei delimitate in Anexa 1, inclusiv pentru racordarea acestei zone la Aleea Matelotilor, in colaborare cu Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu".
3.      Desemnarea proiectului castigator, desemnarea constructorului si executia proiectului.

C.    Amenajarea malului si a intregii zone verzi adiacente Lacului Baneasa
1.      Clarificarea regimului juridic al Lacului Baneasa si al terenurilor adiacente prin executarea cadastrului intregii zone si identificarea proprietarilor, concesionarilor si a eventualilor chiriasi;
2.      Controlul zonei de protectie de 50 de metri a malurilor lacului;  indepartarea obstacolelor si a gardurilor construite pana la luciul de apa.
3.      Reabilitarea Aleii Matelotilor si racordarea acesteia cu Soseaua Baiculesti.
4.      Identificarea unui teren adecvat si constructia unei parcari supra/subterane (de mari dimensiuni), care sa absoarba autoturismele riveranilor dar si pe cele ale cetatenilor care vor veni in zonele de agrement.
5.      Constituirea unui parteneriat de tip public-privat intre PS1, MApN, Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti, Sindicatul Militarilor si Asociatia Baneasa Lac in scopul reabilitarii si darii in folosinta pentru cetatenii Sectorului 1 a fostei Baze sportive si de agrement nr. 1 a MApN.
6.      Gasirea unor investitori puternici, interesati in constituirea altor parteneriate de tip public-privat cu Primaria Sector 1 si ceilalti proprietari/concesionari ai fostelor baze sportive din zona, respectiv:
a.       Strandul cu ape termale de la Foradex
b.      Strandul "Combinatului Poligrafic Bucuresti" (CPB)
c.       Strandului PTTR (al Telefoanelor)
d.      Strandul "UTC"
e.       Strandul Baneasa 1
f.       Strandul Baneasa 2, etc.

D.    Amenajarea malurilor si a zonelor verzi adiacente tuturor celor 9 lacuri de pe teritoriul administrativ al Municipiului Bucuresti
1.      Efectuarea unor demersuri legale si mediatice sustinute, in scopul determinarii PMB si a CGMB de a relua proiectul  aprobat in 2007 de reabilitare a salbei de lacuri Colentina, curatarea zonelor adiacente si introducere acestora intr-un circuit turistic.
2.      Indepartarea gardurilor si a obstacolelor si constructia unei promenade de jur imprejurul tuturor lacurilor, unde bucurestenii sa se poata plimba cu bicicletele, rolele, unde sa se poata plimba si alerga.
3.      Plantarea de pomi pe malul lacurilor, amenajarea de spatii verzi in perimetrul de 5o de metri de la mal, ca resursa de spatiu verde a Bucurestiului,  conectarea acestor spatii cu marile parcuri.

Cu stima si multumiri,
p.  CONSILIUL NATIONAL AL SOCIETATII CIVILE,
PRESEDINTELE SINDICATULUI CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE,
Prof. dr. Mircea DOGARU

3 comentarii:

  1. Amenajarea Lacului Morii nu intra nici la etc? In fond si la urma urmei este cel ) lac din zona Bucuresti si ar putea contribui la improspatarea aerului din cateva cartiere si asa vaduvite de vegetati si copaci.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai, Lacul Morii nu are deja amenajate malurile?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca domnia ta numesti amenajare ceea ce e acum atunci .....ne meritam soarta !Pacat de Romania, un teren mirific insa locuit de "arborigeni".

      Ștergere