Stiri din campania pentru alegeri locale

Inteviu cu Maia Sandu

luni, 5 noiembrie 2018

SCMD PROPUNE 1 NOIEMBRIE – SARBATOARE NATIONALA


SCMD PROPUNE
1 NOIEMBRIE – SARBATOARE NATIONALA

La 1 Noiembrie 1599, dupa victoria de la Selimbar (28 octombrie), Mihai Viteazul a intrat triumfal in Alba Iulia, pe care a transformat-o in Capitala a tuturor romanilor. Aici a ridicat o impresionanta cladire pentru reinfiintata Mitropolie Ortodoxa (urmasa a celei din veacul IX), a declansat programul de romanizare a administratiei Transilvaniei si a pregatit campania de desavarsire, prin alaturarea Moldovei, Pocutiei si a celei mai mari parti a Dobrogei. Otomanii l-au recunoscut domn ereditar intre Tisa si Nipru, Snyatin si Dunare. Cum se numea acest teritoriu? Inca din vremea lui Carol cel Mare (768-814), istoricii germani au denumit tara vecina lor, dupa alungarea avarilor (805), cu numele raspandit la 1250, oficial, de Rudolf din Ems, sintetizatorul analelor germane (in “Weltchronik”), RUMÂNIA. Cu precizarea ca se intindea intre Tisa si Nipru, RUMÂNIA, adica Tara romanilor a fost numele constientizat de germani pana in veacul al XVIII-lea, cand cronicari ca Johan Tomka Saski, Martin Felmer sau Georg Soterius, ii precizau intinderea, inclusiv la sud de Dunare, pana la Salonic, atentionand ca toti locuitorii sai lupta pentru realizarea unitatii statale. In paralel, s-a folosit si termenul „Valahia”, care inseamna, nu Tara Romaneasca, ci Tara a romanilor. Valahia Transalpina – adica „Tara romanilor de dincolo de munte”, Valahia Tran Siuana, adica „Tara romanilor de dincolo de Codru”,  dupa Codex Latinus Parisinus (1394), Vlahia Mare din Thessalia, adica „Tara romanilor cea Mare” de la Saruna (Thessalonic) etc. Toate la un loc formau ceea ce la jumatatea secolului XV, Mapamondul Borgian denumea Magna Valahia, adica „Marea Tara a Romanilor” sau Romania.
La 1 Noiembrie 1599, asadar, Mihai Viteazul a ctitorit, pentru prima data, Romania ca tara unica a romanilor, aceasta data avand aceeasi insemnate ca si 1 Decembrie 1918. Cu atat mai mult cu cat, Marea Unire de la 1599-1600 a fost, pentru toti romanii veacurilor urmatoare, telul suprem si imboldul de a duce mai departe steagul Martirului de pe Campia Turzii.
Iata, asadar, de ce, in cadrul Programului “Mihai Viteazul in Cetate”, lansat de SCMD, cu sprijinul CNSC, in cadrul aniversarii Centenarului Marii Uniri, inca din mai, anul acesta, s-a prevazut organizarea unor manifestatii fara precedent pentru ziua de 1 Noiembrie 2018, la Alba Iulia. Cooperand cu “Fundatia Alba Iulia 1918 pentru Unitatea si Integritatea Romaniei” (presedinte Todor Vasile), redactia “DacoRomania” (director Ioan Strajan), SCMD s-a adresat direct si a obtinut sprijinul, in ceea ce priveste organizarea evenimentului, urmatoarelor personalitati, carora le aducem multumiri inca odata, pe aceasta cale: Sefului SMA- dl. gl. Nicolae CIUCA, Sefului SMFA – dl. gl. flt. aer. Viorel PANA, dlui. col. Marcel DOMSA - comandantul garnizoanei Alba Iulia, care au asigurat participarea garnizoanei, a Colegiului Militar “Mihai Viteazul” si a cadrelor Batalionului 136, Prefectului judetului – dl. ing. Danut HALALAI, Presedintelui C.J. Alba – dl. ing. Ion DUMITREL si Primarului Muncipiului Alba Iulia – dl. ing. Mircea HAVA.
In prezenta unui numeros public, manifestarea de la 1 Noiembrie a cuprins un ceremonial militar, asigurat de fanfara si elevii Colegiului Militar “Mihai Viteazul”, un ceremonial religios, asigurat de protopopul Teofil SLEVAS si preotul militar Constantin BRATU si un moment de comemorare istorica, sustinut de muzeograful Dragos URSU, de la Muzeul National al Unirii si de subsemnatul, in calitate de istoric militar.
In lipsa domnilor Ion DUMITREL si Mircea HAVA, aflati oficial la Suceava, in cadrul manifestatiilor dedicate Unirii Bucovinei cu Tara, pentru a primi si a aduce la Alba Iulia, simbolic, un vas cu pamant bucovinean, gazdele au fost reprezentate de dl. prefect Danut HALALAI si viceprimarii Gabriel PLESA si Paul VOICU. Au fost prezenti si primari ai localitatilor din judet, printre care l-am remarcat pe primarul Zlatnei - dl. Siviu PONORAN.  SCMD a fost reprezentat de Comitetul Director si membrii de sindicat din judet, toti purtand brasarde cu insemnele SCMD.  23 de coroane au fost depuse de oficialitati, reprezentantii partidelor, ONG-urilor si institutiilor participante.
S-a exprimat hotararea ca aceasta initiativa sa fie perpetuata an de an, fapt ce va duce la intarirea imaginii de obiectiv turistic de maxima importanta al Albei Iulia, pe considerentul ca occidentalii vor fi mai atrasi sa vada, in locul uniformelor soldatilor Mariei Tereza, pe care le au si acasa, uniformele celebrilor rosii ai lui Mihai Viteazul.
In aceeasi idee a intaririi sentimentului national si afirmarii dreptului natiunii romane si al statutului national unitar roman la existenta, CD al SCMD a luat hotararea de a face demersuri in Justitie impotriva semnatarilor oricarui document care solicita, neconstitutional, infiintarea de autonomiii teritoriale pe criterii entice, pe pamant romanesc si a celor care raspandesc, in Consiliul European, informatii false, denigratoare, la adresa Romaniei. Dar despre aceasta va vom informa, pe larg, in zilele urmatoare. Deocamdata va invitam sa descoperiti semnificatia zilei de 1 Noiembrie prin intermediul imaginilor de la manifestarea care a avut loc in fata statuii ecvestre a Domnului tuturor romanilor, de la Alba Iulia, imagini transmise de catre participanti.

Honor et Patria! Vae Victis!

Presedintele SCMD,
Col.(r) dr. Mircea DOGARU






















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu