miercuri, 21 ianuarie 2015

Ordin SRI: Vrem 20.000 de metri pătrati de la Spitalul CF 2!

Nu știu alții cum sunt dar eu, când mă gândesc la locul misiei mele ca jurnalist, mă antrenez din când în când, uitându-mă la rețeaua Spitalelor CFR, să văd cine și ce mai vrea să fure sau să jefuiască. Acum a intrat în ecuație SRI-ul. Vrea și el 20.000 de metri pătrați din incinta Spitalului CF 2. Dar să facem un foarte scurt rezumat al întâmplărilor precedente...

După ce, în urma unei lupte acerbe a Uniunii Sindicatelor din Spitalele CFR, Ordonanța de Urgență nr 8/2013, emisă de Relu Fenechiu (prin care rețeaua Spitalelor CFR a fost transferată la Ministerul Sănătății), a fost anulată, practic, de o altă ordonanță de urgență (emisă de Dan Șova) iar spitalele CFR au revenit la matcă (adică la Transporturi), a venit rândul lui Ioan Rus să-și rupă gâtul.

  


Neinformat, probabil, de cei ce sunt în preajmă, și „victimă” a cine-știe-căror promisiuni făcute, noul ministru al Transporturilor reia traseul lui Relu Fenechiu și încearcă să vândă rețeaua Spitalelor CFR. Dar nu „cu toptanul”, cum a făcut-o actualul locatar al Penitenciarului Iași, ci „cu paralâcul”, adică cu bucata. A început cu Spitalul CF din Cluj și cu Spitalul CF din Sibiu, rămânând în așteptare Spitalul CF din Timișoara. În acest moment se află în dezbatere parlamentară Legea pentru aprobarea OUG 27/2014 prin care spitalele CFR se reîntorc la Transporturi. Dar nu în forma inițială, apărută în Monitorul Oficial, ci, așa cum am spus, fără cele două spitale: CF Cluj-Napoca și CF Sibiu. Rămâne de văzut dacă deputații vor accepta sau nu jocul lui Ioan Rus și al grupului de la Cluj...

Ca să fie treaba oablă, aflăm pe surse că, recent, Ioan Rus a tăiat banii de investiții de la CF 2, pentru a-i da Spitalului Clinic CF din Cluj. Evident, pentru a-l preda la cheie, fără datorii. O mișcare asemănătoare făcuse și Relu Fenechiu, pe la mijlocul scurtului său mandat, când a luat banii pentru reabilitare de la același spital, spre a-i da la autostrăzi. Bani cu care s-a construit, într-adevăr ceva: un kilometru de autostradă! În final Relu Fenechiu și-a luat o pauză de reculegere la Penitenciarul din Iași, unde are timp să mediteze dacă și unde a greșit.

 

Până când Ioan Rus va parcurge în întregime traseul confratelui liberal, iată că peste capul lui (sau mai degrabă pe undeva, pe dedesupt), secretarul de stat Virgil Dragoș Titea (proprietar al unei firme de „păcănele” la Oradea) a chemat în ajutor forțele bine instruite ale Serviciului Român de Informații, cu care a pus de-o afacere: un spital clinic de urgență al SRI-ului în incinta (sau mai bine zis în locul) Spitalului CF 2. În acest sens, SRI-ul a trimis două solicitări: una blândă, politicoasă, adresată secretarului de stat Virgil Dragoș Titea, și una dură, ultimativă și imperativă, adresată Spitalului CF 2.

Iată cam cum sună cele două adrese:  
1. Stimate domnule secretar de stat,/ În contextul demersurilor inițiate la nivelul Serviciului Român de Informații pentru identificarea unui amplasament necesar edificării unui spital clinic de urgență care să funcționeze în cadrul rețelei sanitare a instituției noastre conform prevederilor legale în domeniul sănătății, vă adresăm rugămintea de a analiza posibilitatea transmiterii în administrarea Serviciului Român de Informații, prin hotărâre a Guvernului, a unui teren cu suprafața de aproximativ 20.000 mp din incinta Spitalului Clinic CF 2 – București [...]”.  


2. „Întrucât în prezent, instituția dvs. Deține în administrare directă spre exploatare, bunuri care sunt cuprinse în Inventarul bunurilor care alcătuiesc domeniul public al statului, respectiv în Anexa 16 la HG nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, vă rugăm să analizați cu celeritate această solicitare.
Astfel, pentru ca Ministerul Transporturilor prin DAIIP, să dea curs acestei solicitări, vă rugăm să ne comunicați până cel târziu la data de 23.01.2015, punctul dvs. de vedere. De asemenea, vă rugăm să ne transmiteți un extras de CF aferent terenului având Nr. de identificare MF 38536, în suprafață de 35.884 mp și să ne precizați dacă există în prezent litigii pe rolul instanțelor de judecată în care instituția dvs. este parte”.


Tonul celei de-a doua solicitări sună ca un ordin, sau ca și cum lucrurile ar fi fost deja aranjate. Sau ca și cum SRI-ul ar fi arendașul, iar Spitalul CF 2 moșia. Ceea ce nu-i deloc așa, căci Spitalul CF 2 a fost construit cu banii ceferiștilor, nu din alocări bugetare. Iar Șerban Bucur, managerul spitalului, s-a angajat, în fața Comitetului Director, că va respinge solicitarea SRI-ului.

Ceea ce vrea Serviciul Român de Informații (instituție plătită de populație) este mai mult decât revoltător: să distrugă un spital clinic al populației (Spitalul CF 2 este spital CLINIC, de care beneficiază toate categoriile de populație), pentru a ridica un alt spital clinic, dar numai pentru SRI. N-ar fi mai bine, dacă tot are bani de investit într-un spital, să contribuie la modernizarea spitalului deja existent, de care ar putea profita și el, SRI-ul, și populația săracă?...
Spitalul Clinic CF 2 din București este din nou în fierbere iar salariații se pregătesc de luptă. De data asta cu SRI - s.r.l.

P.S. În ianuarie 2013, Relu Fenechiu a început demersurile de transfer a rețelei spitalelor CFR la Ministerul Sănătății, prin ordonanță de urgență. Ordonanța a eșuat anul trecut, în mai. În ianuarie 2014, Ministerul de Interne pusese ochii pe Spitalul CF 2, dar a renunțat repede la intenția de a-l prelua, constatând că e teren minat. În ianuarie 2015, iată, SRI-ul este cel care vrea să pună mâna pe terenurile CF 2. Se pare, însă, că nu e bună luna ianuarie pentru „prăduit”. Aduce ghinion. Iar principalul lor ghinion este solidaritatea celor aproximativ 600 de salariați din spitalul CF 2 care, în toți acești ani, de la Videanu încoace, au învățat să lupte cu Guvernul, cu managerii și, mai nou, cu SRI-ul. „Sunt oameni minunați și devotați care-și apără locurile de muncă, spitalul și pacienții lui tradiționali – spune Denisa Popovici, liderul Uniunii Sindicatelor din Spitalele CFR. Ei sunt, dacă pot să-i numesc așa, marele obstacol în calea fericirii „vânzătorilor de sănătate”, din interiorul sau din afara spitalelor de la Transporturi”.

Miron Manega

3 comentarii:

  1. Sunteti demni de mila,acesti "acoperiti",unelte,manipulatori ori prosti de-a binelea ! Vai ce descoperire "macabra" ati facut voi,la juma'tea voastra de neuroni ! Va intreb si eu asa ca simplu cetatean ne-comunistoid :SRI este al americanilor ,al mafiei columbiene,al lui Antonescu acuzat de tradare sau al maladiei Ebola ? SRI-ul nu are mii de angajati ca si CFR-ul,ca si armata , care au dreptul la asistenta medicala? Daca SRI-ul vrea si poate sa-si construiasca un spital ce sa faca sa cumpere un teren de la Constanda,la preturi ,stiti voi cum,stabilite ? Sau sa ceara de la proprietatile statului,gratis ! Daca Spitalul de stat CFR are o gradina mare (pe care o stim cu totii) si-i da SRI-ului o parte sa-si faca spital care este HOTIA ? Sau ,voi nu ati invatat nici sa cititi un document ? "Spitalul Clinic CF2 este din nou in fierbere,iar salariatii se pregatesc de lupta" e de NOAPTEA MINTII .Ba,voi o cautati cu lumanarea! O sa navaleasca tinerii astia fara serviciu peste voi sa dati socoteala de ce nu au ei locuri de munca ! Sunteti bolnavi de bagatul batului prin gard ! Dar trebuie sa vi-i se infunde odata ! Iar dumneavoastra cei din CNSC incetati odata sa puneti botul la toate talhariile manipulatorilor platiti sa zanzaneasca prostanacul asta de popor !

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunteti demni de mila,acesti "acoperiti",unelte,manipulatori ori prosti de-a binelea ! Vai ce descoperire "macabra" ati facut voi,la juma'tea voastra de neuroni ! Va intreb si eu asa ca simplu cetatean ne-comunistoid :SRI este al americanilor ,al mafiei columbiene,al lui Antonescu acuzat de tradare sau al maladiei Ebola ? SRI-ul nu are mii de angajati ca si CFR-ul,ca si armata , care au dreptul la asistenta medicala? Daca SRI-ul vrea si poate sa-si construiasca un spital ce sa faca sa cumpere un teren de la Constanda,la preturi ,stiti voi cum,stabilite ? Sau sa ceara de la proprietatile statului,gratis ! Daca Spitalul de stat CFR are o gradina mare (pe care o stim cu totii) si-i da SRI-ului o parte sa-si faca spital care este HOTIA ? Sau ,voi nu ati invatat nici sa cititi un document ? "Spitalul Clinic CF2 este din nou in fierbere,iar salariatii se pregatesc de lupta" e de NOAPTEA MINTII .Ba,voi o cautati cu lumanarea! O sa navaleasca tinerii astia fara serviciu peste voi sa dati socoteala de ce nu au ei locuri de munca ! Sunteti bolnavi de bagatul batului prin gard ! Dar trebuie sa vi-i se infunde odata ! Iar dumneavoastra cei din CNSC incetati odata sa puneti botul la toate talhariile manipulatorilor platiti sa zanzaneasca prostanacul asta de popor !

    RăspundețiȘtergere
  3. Domnilor haideti sa terminam odata cu invirtitul in jurul cozi spit cf 2 este o vaca de muls de catre conducerea spit. licitati care sant masluite si alocate direct fimelor agreate, angajari pe barba de catre sindicat,incalcari ale legi privind angajarea(dupa ce a executat o pedeapsa de inchisoare),dormitor pentru turnatori si nu numai,mizerie angro si multe altele. A VERIFICE INTERESAT PE CINEVA SA VERIFICE PE BUNE CE SE INTAMPLA IN SPITAL.

    RăspundețiȘtergere