Inteviu cu Maia Sandu

marți, 19 februarie 2013

BLÂNDEȚEA PAPEI

        Când Ana Pauker căuta printre ciocănari acele caractere de nimic dispuse să clameze iubirea pentru măreața uniune sovietică, luând locul putrezilor intelectuali, se spune că i-a ales pe cei cu spirit de observație ca să-i trimită-n diplomație. De ce cu spirit de observație? Pentru că misiunea lor era să caște ochii cât mai bine la gesturile amabsadorilor Moscovei și să le imite întrutocmai.
       O problemă a fost, însă, cu numirea amabasadorului la Vatican, unde om al Moscovei nu exista, Stalin chiar rostind disprețuitoarea întrebare: „câte tancuri are statul Vatican, ca să avem nevoie de alianța lui?!”... Așa că s-a lucrat pe alt criteriu, alegându-se unul capabil să învețe câteva fraze în latină, i s-au făcut trei rânduri de haine negre la APACA și i s-a dat din dotare o trusă cu periuța de dinți, apoi, când a intrat la ministru ca să fie numit, examenul a constat în fraza pe care avea s-o spună la prezentarea scrisorilor de acreditare. Omul știa lecția: Trebuia să salute cu „Salve ilustrissimae!” apoi să aștepte solemn ascultând ce răspundea Papa iar, când replica aceluia se va încheia, să întindă plicul oficial spunând „Habeo documentas”. Ana Pauker l-a încurajat și l-a trimis la post.
       La primirea oficială, însă (nu știu dacă o fi fost tot în Biblioteca Vaticană), băiatul s-a emoționat și, trăgând aer în piept, a spus „Salve ilustrissima”, fapt pentru care Papa, atent la provocările din lagărul socialist, ca să nu fie, poate, vreo poveste ca pe vremea Papesei Ioana, a zâmbit blând cum i-a zâmbit Benedict lui Băsescu și, cu modestie fermă, a precizat că nu-i niciodată femeie: „Ego numquam mulier!”. Acreditatul a prins curaj, a zâmbit la rându-i și a întins plicul spunând, bine-nțeles, ceea ce repetase îndelung: „Habeo documentas”.
       În legătură cu aceasta, mă întreb cât de mult o fi repetat Băsescu tonul acela spăsit cu care, la ieșire, a spus unei lumi întregi: „eu cred că ce mi-a comunicat astăzi Papa e că avem nevoie să fim mai buni”. Mă întreb, dar cred că inteligența lui a prins-o repede, tot așa cum a uitat-o imediat, când a revenit la caracteristica agresivitate lipsită de fond și a amenințat spunând că vrea o a treia suspendare ca să se lupte cu adversarii săi și să-i ciuruiască... Nu? Parcă ăsta-i este termenul preferat?!...
       Păcat!... Aspirația ordinarului spre sublim a durat o clipă. Poate că la intrarea lui în atmosfera sfântă, spera ca Papa să-i ceară sfatul cum să facă un referendum prin care să nu se mai retragă... Ah, ce sfaturi politice i-ar mai fi dat!... Ca Elenei Udrea pe care declară că el a crescut-o, că de la el a învățat politică... Exact ca și cum cineva ar avea de învățat ceva de la el!
       Dar Papa nu l-a-ntrebat, iar el a ieșit ros de gândul ăsta. Atât de ros încât a fost în stare ca, dacă pentru Papă nu, să-și dorească sieși o nouă înfruntare. Si a amenințat că  el nu va mai ezita să cheme electoratul la urne și-i va învinge pe dușmani. A spus asta și fără rușine și fără jena de a nu fi considerat oarecum nebun dacă, după ani de degradare, mai crede că cei cinci milioane care l-au votat, vor veni toți. Și chiar dacă vor veni toți, ce vor face în fața celor  șapte milioane jumate care l-au respins?!
       Nimic, domnule; nici măcar un dram de bună credință câștigat acolo, în atmosfera serenissimă a unui Papă care întruchipează cu atâta religiozitate conștiința limitelor omenești !...
       Iar, dacă Duhul Sfânt lucrează și, să zicem, ecourile învățăturii acestei vizite vor pogorî în subconștientul său păcătos, după cum Consiliul Episcopilor din Europa a numit retragerea Papei drept „sfânta demisie”,  oricât se va strădui Boc la Cluj să-i găsească un calificativ asemănător, mai mult decât „câcâita demisie”nu va găsi.
       Câcâită și cu amenințări isterice ca și a omologului său la nesimțire grobiană, Gigi Becali care, ca nebunul cu galoșul, strigă că reclamă condamnarea sa definitivă la... Curtea Constituțională!... De parcă el, persoana Becali, ar fi articol de regulament, sau virgulă dintr-o hotărâre parlamentară.
       Nu e vina mea că întunericul din capul lui Becali se conjugă chiar în aceste zile cu agresivitatea declarațiilor lui Băsescu până și la adresa lui Blaga. Fapt pentru care declar că paroxismul acestor doi indivizi a atins culmea de a se autominți într-un asemenea hal, încât pot fi declarați iresponsabili: Unul inventează armate imense de partizani pe care le va scoate împotriva celor șapte milioane patru sute de mii de alegători care s-au exprimat, altul pretinde ca blaturilor lui, le trebuie judecată găinăria laolaltă cu Constituția țării.
       Cred că pot fi declarați iresponsabili, cu diagnosticul de  „PARANOIA EGOLATRIS” - ca să fim în tonul latinității vaticane cu care am început.

CORNELIU LEU
leuc@upcmail.ro

36 de comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Da. Asta-i tot .Basescu si Becali sunt paranoici . Tare de tot . Noi nu ne dadeam seama de chestia asta . Noroc cu articolul asta " genial " .

      Ștergere
  2. LEUL FACE FILOZOFIE DE PE TIMPUL COMUNISTILOR. NOI MURIM DE FOAME, FARA, SAU CU EL. MILITARII PENSIONARI PIERD TIMP PE FILOZOFIA LEULUI FARA SUBIECT.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doamne, cat de idiot poti fi! iti mai zici si bacauan, ii mai faci de ras si pe altii...

      Ștergere
  3. Mai nea Cornele si acum ce astepti de la noi sa ne dam cu parerea la ce ai scris mata in aceasta liturghie din interiorul Vaticanului .Daca dumneata ai ceva cu cineva fie el si ambasador la Vatican numit de Monica Macovei chiar nu ne intereseaza ,probabil de aceea a demisionat papa ca si-a bagat Monica Macovei coada si la Vatican.Tot acelasi limbaj grobian il folosesti si dumneata in comentariile postate pe acest site ,la fel ca Becali doar ca el incearca sa evolueze sau mai pe romaneste sa se emancipeze .Incearca sa ne diezmierzi cu alte articole acelea care te-a consacrat ca scriitor .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Domnul Leu nu se asteapta la nimic de la dumneata sau de la altii asijderea!
      Domnia sa se adreseaza celor care au un dram de creier si vad mai departe de pensia lor!
      ZORBA GRECUL

      Ștergere
    2. @ ZORBA GRECUL

      Noroc ca dumneata nu ai nici un dram de creier . Asa ca poti sa-ti vezi linistit mai departe de pensie , fara mari eforturi de gandire .

      Ștergere
  4. Din toate discutiile controversate se intelege un lucru...sa se schimbe totul dar sa nu se modifice/recalculeze nimic. Toata tevatura este starnita de smecherii care in dec 2010 aveau pensii smecherite de peste 8000 lei. Evident, cu legile noi au aparut alti smecheri si becheri . Vocalii sunt cei cu pensiile smecherite pe L164/2001 care nu pot fara mult iubita si stimata lor pensie de peste 8000 lei.

    RăspundețiȘtergere
  5. Dac il pupi in fund pe domnul Leu nu este treaba mea , dar am dreptul la opinie si vad ca esti obsedat de pensie .Iar cu dramul de creier cinta la alta masa ca sint satul de pupincuristi ca tine care vad in ineptiile scrise pe acest blog numai opere de arta .

    RăspundețiȘtergere
  6. LASA-NE CU MITROPOLITII, EU N-AM CU CE HRANI COPII, ACTUALII GUVERNANTI M-AU SCUIPAT AZI DIN NOU, FERESCA-TE SFANTUL D-ZEU SA-MI IESI IN CALE .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar sunteti intratat de vitei, incat nu pricepeti nimic?

      Ștergere
  7. Intr-adevar, "Păcat!... Aspirația ordinarului spre sublim a durat o clipă. "
    FELICITARI!

    RăspundețiȘtergere
  8. Vinde calculatorul si cumpara mincare la copii nu sta toata ziua pe calculator ca nu mori daca nu ai calculator. Iar daca guvernantii au facut acest gest rusinos intoarce si celalalt obraz poate are un efect gestul lor .

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu am inteles ce sens are, in clin sau in maneca ,scriitura domnului Leu in sectorul militar.Nu inteleg de ce tocmai pe acest site autorul promoveaza latura meschin politica a bietilor pensionari militari disponibilizati.Oare cu intentia de a descoperi in randul acestora un mare geniu politic.De fapt don Leu stie ca geniul politic,asa in general,este un dominator care daca stie si nu o face n-are nici o valoare.Sau a fost cineva care a cules aceasta scriitura de prin alte parti si a adaugat-o aici ?Basescu a fost asimilat naiv timpului,a trait in timp,iar momentul lui temporal este spre final.El nu mai poate fi judecat dupa principii,si nici dupa teorie,ci dupa fapte.Ati putut vreodata crede ca Basescu ca oricare Presedinte,poate fi blind,cald,iertator?Domnilor,ati fost comandanti,daca nu,ati fost subordonatii cuiva,este o absurditate aceasta inchipuire.Pentru Basescu ca Presedinte,politica este machiavelica si morala un lux periculos.Cu cit si-a creat mai multi dusmani cu atat a devenit mai influent,mai mare mai puternic.Din pacate sexul este o iluzie amara si nu dureaza pana la varsta la care am vrea sa ne bucuram de ,,pensia lunga si...vesela''asa cum mai daunazi posta un confrate necajit dar nu de prisos.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu sunt necajit domnule ,asta e , "toate trec " cum spunea Heraclit!
      Doamne"ajuta.
      S'auzim de bine.

      Ștergere
    2. "Necajit", mai bine spus suparat, am fost atunci cind , la 40 de ani am fost obligat sa-mi abandonez visul ccopilariei, cariera militara.
      Nu m"am plans am intrat direct in "productie " fiind inginer si ii multumesc ceLui de Sus, n/a fost rau deloc,ba dincontra !
      Acumm ai urmaresc cum plang, pe cei care mi"au fortat "PE CALE NATURALA" iesirea la pensie .
      BABE CU GRAD DE GENERAL SI COLONEL iar armata mai are 2(doua) barci si 2(doua)elicoptere, gata , gata , si alea de duca.
      Si au batut joc de corpul de elita al armatei . Nici comunisti nu au decimato cum au decimato acesti indivizi.
      Rusine sa le fie ,daca au , dar nu cred dupa cum se manifesta , nu mai vorbesc de onoare militara.

      Ștergere
    3. @ anonimul de la 20.02 ora 09.26

      Inginer care scrie ca dumneata - mai rar : " ai urmaresc " , " decimato " , " dincontra " ...Eu unul nu am vazut pana acum ingineri agramati . Asa incat cred ca sunteti inginer asa cum sunt eu astronaut pe Statia Spatiala Internationala .

      Ștergere
    4. Aloooooooo, eu vad padurea nu copacii,BABUTOOOO !!
      La semnul matematic caruia tu ii spui "sarpe" eu cu el itegrez?
      Vezi schimba "garda" la "leu" !

      Ștergere
    5. Inginerule, ti se potriveste de minune zisa cu cainele: "are privire inteligenta, dar nu poate sa se exprime..."

      Ștergere
  10. Vorbaria multa si inutila - sportul preferat al romanilor . Nici dl . Leu nu face exceptie , aratandu-ne in articolul asta ca apa e uda , iarna nu-i ca vara , e bine sa nu fie rau , Papa e bland , Basescu e pervers si ipocrit iar Becali e un papagal sinistru . Chestii pe care , evident , noi nu le stiam . Noroc cu dl . Leu , ca ne-a scos din bezna necunoasterii . Multumim , " maestre " ...Norodul vesnic recunoscator .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Amice, compara ceea ce a scris domnul Leu cu ce ai scris tu. Vezi? Literatura iti prezinta frumosul, nu iti transmite musai cunostinte. Este diferenta dintre cineva care stie sa scrie si un idiot care face scoala pe bucatele, invatand mereu acelesi lucru - baioneta si pozitia drepti.

      Ștergere
    2. Pentru " amicul " de la 13.58 :

      Dl . Leu poate sa comita " literatura " de genul asta in revistele si pe blogurile de specialitate , nimeni nu-l opreste . Aici insa e chipurile un site al CNSC - " Sfortza " a 3 -a , al carui scop nu este in nici un caz promovarea tinerelor talente literare sau a " monstrilor sacri " din domeniu . CNSC nu are ca scop promovarea " frumosului " , ci cu totul altceva . Nu-i asa , idiotule ?! Tu de aceea ai intrat aici , pt. a cauta " frumosul " , badaranule ?

      Ștergere
  11. Am un singur comentariu la comentarii: "Tare sun(tem) singur(i), Doamne, si piezis..." Atat de piezis, incat nu mai putem sa distingem prietenul de neprieten si trecem cu tavalugul peste toti, chiar si peste noi insine...

    Domnule Leu, aveti toata consideratia mea pentru articol.

    Ion Mandila

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. " Apara-ma Doamne de prieteni , ca de dusmani ma apar singur " . Asta una la mana . A doua la mana : nu ar fi totusi mai indicat ca " prietenii " sa nu mai " filosofese " si sa bata campii aiurea cu si despre Papa in 2 articole consecutive ?! Asta e tot ce-l doare pe autor ?! Hai sa scriem editoriale , eseuri si panseuri inutile , numai ca sa scriem si sa ne justificam pozitia de " intelectual implicat civic " pe care are senzatia autorul ca o ocupa . In timp ce politicienii efectiv isi bat joc de noi , unii " lupta " impotriva lor cu editoriale si eseuri penibile , pline de lamentari si bocete , crezand ca in felul asta vor trezi constiinta neamului . Aiurea .

      Ștergere
    2. Ai intelegere redusa a lucrurilor, prietene! Pacat ca nu poti intelege ce serviciu face dl. Leu SCMD-ului si Romaniei, in general, prin aceste scrieri!

      Ștergere
    3. Anonim 10.17, iarta-l pe scriitor, dar nu poate plange toata lumea pentru pensia ta. Si asa a facut prea mult pentru tine: te-a bagat in seama, dar nu te-a nimerit. Pacat, ca mai faci de ras si pe altii.

      Ștergere
    4. Pentru postacii de la 12.59 si 14.03

      Mai " intelegatorilor " si " abisalilor " ( daca sunteti doi , pentru ca am senzatia ca e doar unul care scrie de doua ori ) - pe voi chiar va extaziaza atat de mult banalitatile din acest pamflet ?! De fapt , la mintile voastre cazone , orice e posibil ...Asa aveti si voi senzatia ca sunteti " culti in cap " , nu ?! Mai cititi si voi si altceva , ma baieti , nu numai " literatura " de pe blogul SCMD sau CNSC ...:))

      Ștergere
  12. Domnilor colegii m-am uitat aseara pina tiirziu la comentariile facute pe seama pensiilor militare si cu regret o spun ca domnul Dogaru mai mult incurca sau enerveaza invitatii din studio. Am vazut aseara in persoana generalului Chelaru un adevarat militar cu o cariera militara impresionanta, cum si-a expus punctele de vedere privind cariera de militar ,drepturile militarilor .Dar ce sa vezi era intrerupt la fiecare luare de cuvint de domnul Dogaru care repeta ca un papagal aceleasi cuvinte la toate emisiunile la care este invitat si mai mult sindicatul cadrelor militare este confundat cu acest personaj. Cred si nu stiu de ce unul ca generalul Chelaru nu este chemat sa conduca acest sindicat care ar avea o alta reprezentare in fata opiniei publice si a pensionarilor militari indiferent de arma.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. domnule draga,d-l Dogaru nu incurca pe nimeni,dobitocii aia de jurnalisti si pampalaul ala de deputat habar nu au despre ce este vorba si se virau ca musca in rahat pe cand d-l Dogaru o btinea pe aia dreapta cu cele 2 ordonante si cu legea militara

      Ștergere
    2. Cam ce ati vrea sa spuna liderul nostru de sindicat?S-a rezolvat problema pensiilor ciuntite?Nu vedeti ca numai ofiterii au fost afectati de ordonanta?Nici unui m.m. sau subofiter nu i-a scazut pensia,dimpotriva,le-a crescut la toti!Ce raspundere avea un plutonier de companie care are pensia dubla fata de mine?Sunt vvinovat eu ca au gresit ei la calcule/?

      Ștergere
    3. Subscriu . Fara a nega meritul incontestabil al d-lui Dogaru in punerea pe picioare a SCMD , cred ca epoca lui a apus . E prea coleric , prea dezlanat , prea plin de el , parca vrea mai mult sa incurce lucrurile decat sa le clarifice . Nu mai e un partener de dialog credibil , e deja un fel de Vadim Tudor care bate campii despre orice , numai de vorbit concret despre ce trebuie - nu . Deja societatea civila il priveste amuzata , ca pe o ciudatenie . Iar guvernantii nu-l mai baga in seama si nu se mai intalnesc cu el . Posteaza doar mesaje contradictorii pe blogul SCMD , alternand chemarile la calm si la dialog cu amenintari cu iesiri in strada a milioane de romani , in conditiile in care SCMD mai poate scoate doar cateva sute de oameni . Ori a pierdut contactul cu realitatea , ori face lucrurile astea doar pt. a-si justifica pozitia de sef si pt. a aburi oamenii .

      Ștergere
  13. Singurul merit al lui este ca a creeat sau a fost ajutat sa infinteze acest sindicat ,sau a pus prima piatra la temelie ,ca la capitolul realizari nu se poate lauda cu nimic De ce pe domnul general Chelaru nu la intrerupt nici un ziarist si nici domnul acela deputat sau papagal cum este denumit de un anonim .Pentru ca prin tinuta pe care o are si a avuto in armata atrage respectul celor din jur ,ce sa mai spun de felul cum vorbeste si isi expune punctele de vedere .Se vede de la o posta diferenta intre un militar cu o cariera impresionanta in spate si un ziarist ,istoric cum se autointituleaza facut colonel la apelul de seara fara o pregatire militara in spate .La toate emisiunile vine imbracat in aceeasi helanca neagra sau pulovar ce o fi si prin luarile de cuvint nu mai impresioneaza pe nimeni ba mai mult le incurca .Nu stiu ce cauta aceea doamna fosta militar in studio ,ca nu a facut alt ceva decit sa se contreze cu Dogaru si sa ii dea dreptate acelui deputat sinistru dintr-un partid sinistru.Doamna face parte din alt sindicat militar daca nu atunci de ce nu se inteleg inainte de a veni in emisiunii care sunt temele de discutie.si ce trebuie sa vorbeasca fiecare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunteti cumva cu partidul UNPR in suflet de incercati sa ne aburiti cu aceste concluzii? Am vazut si noi emisiunile de ieri cu reprezentantii SCMD si au fost OK peste tot. Fara ei, eram jucati in picioare de toate televiziunile si de toti neispravitii de teapa lui Nicolicea.
      PLANTONUL SCHIMBUL 2

      Ștergere
  14. Trebuie sa fi inscris intr-un partid ca sa iti expui un punct de vedere ,cred ca am vazut emisiuni diferite sau gindim diferit la felul cum au decurs lucrurile . Dumneata lauzi marile izbinzii ale liderilor SCMD ,poate numai dumneata le vezi din interior ,ca din exterior nu se vede nimic sau nu sa obtinut nimic concret .Nu ti se pare ca suntem calcati in picioare in continuare din partea celor ce ne-au condus si din partea celor ce ne conduc . Traim ma refer la cei ce li sa diminuat pensia numai din sperante ,amagiri cu pasat de la unul la altul. Chiar asa de bun a fost guvernul Boc ca astia nu sint in stare sa repare o nedreptate o dau la intors ca ar face alta nedreptate prin revenirea la pensiile vechi .Nu vedeti cu cita aroganta ne trateaza Ponta cind cineva ii aduce aminte ca a promis ceva ,si il ia pe Oprea in brate ca el nu are nici o vina in recalcularea pensiilor .Ma bucur ca acest scandal a luat amploare poate se va misca ceva in legatura cu noi ,iar daca nu ii doresc aceeasi soarta ca a lui Boc si Ungureanu sa pice dupa un cal frumos si tare imi este frica ca dupa scandalul si alegerile din PNL acest lucru se va intinpla .

    RăspundețiȘtergere
  15. In curand, in pnl va fi alta conducere, iar intelegerile cu psd in cadrul usl vor cadea.usl se va destrama. crin antonescu a facut o mare greseala pentru dansul in calitate de lider al pnl:l-a primit si s-a afisat cu primarul Sibiului. S-a vazut ca primarul Sibiului era cu o mie de clase deasupra lui antonescu din toate punctele de vedere. Chiar antonescu a spus, ca primarul Sibiului ar putea sa fie si prim-ministru si presedinte. Mare greseala a facut. De la acel moment, s-a schimbat ceva in mentalul colectiv romanesc. Acela a fost punctul de inceput al desfiintarii usl-ului.

    Dupa ce nu va mai fi usl-ul, cu cine o sa mai negociati? Trebuia sa faceti ce trebuia facut la alegerile din 2012: sa sustineti un partid nou nout in alegeri, care nu a mai fost niciodata la guvernare. Asa a amenintat "don Dogaru" ca va face, daca nu se rezolva cu pensiile militare. Si cu ce a ramas? Numai cu amenintarile. Gen Chelaru ar fi cel mai potrivit pentru conducerea scmd. Marele merit al lui Dogaru este ca a infiintat scmd.

    RăspundețiȘtergere
  16. Daca "sasul" a venit pe Cheiul Dambovitei , e ceva in neregula cu el!?
    Degeaba!!? au abandonat Austriecii in 1739 ," Mica Valahie"(Oltenia) ca apoi sa accepte administrarea Bucovinei de nord,
    Dl. de Burg

    RăspundețiȘtergere