Inteviu cu Maia Sandu

miercuri, 17 septembrie 2014

Felicitari SCMD!

Bucureşti, 17 septembrie 2014

Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat miercuri abrogarea unor prevederi din Legea 329/2009 privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice astfel încât se elimină interdicţia cumulului pensiei cu salariul.

Propunerea legislativă pentru abrogarea unor prevederi din Legea nr.329/2009 privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, care a fost respinsă de Senat în 2 septembrie, a fost adoptată de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, cu 220 de voturi pentru, 6 împotrivă şi 41 de abţineri.

Raportul comun al Comisiei de muncă şi al Comisiei de buget, pe care plenul şi l-a însuşit şi votat, prevede că eliminarea interdicţiei cumulului pensiei cu salariul se aplică în cazul angajaţilor sistemului public pentru care nivelul pensiei nete aflată în plată depăşeşte nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului aprobat în legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

În acelaşi document se precizează că adoptarea propunerii legislative este necesară deoarece 'prin stabilirea imperativă a limitei cuantumului pensiei până la care se poate realiza cumulul cu salariul se produc discriminări, dar şi limitări ale accesului şi dreptului la muncă în sistemul public pentru persoane cu pregătire temeinică experienţă şi expertiză în anumite domenii cum ar fi apărare, ordine publică siguranţă naţională, compartimentele de protecţie a informaţiilor clasificate, departamentele de poliţie comunitară, oficiile de cadastru şi publicitate imobiliară precum şi multe alte autorităţi şi instituţii publice'.

'Interdicţiile şi obligaţiile impuse de Guvernul Boc au ofertat prin limitare şi dreptul la pensie şi dreptul la muncă. Prin promisiunile pe care le-am făcut în 2012 am stabilit că vom repara aceste nedreptăţi şi, practic, susţinem acest proiect de lege în forma adoptată de comisii, deoarece esenţa legitimităţii constituţionale a restrângerii exerciţiului unui drept sau al unei libertăţi este tocmai caracterul excepţional şi temporar al acestei legi', a afirmat în plenul Camerei Deputaţilor Codrin Scutaru, secretar de stat în Ministerul Muncii.

Deputata PSD Ana Birchall a precizat că 'prin această iniţiativă legislativă, se va putea repara o nedreptate a regimului Boc - Băsescu, românii îşi vor putea completa veniturile prin cumulul pensiei cu salariul şi (...) se comite încă o măsură de dreptate socială'.

Liderul grupului PNL, George Scutaru, a anunţat că liberalii susţin propunerea, 'fiind consecvenţi în atitudinea partidului din ultimii trei ani'.

Liderul deputaţilor PDL, Tinel Gheorghe, a anunţat că grupul său se va abţine de la vot, pentru că Guvernul nu convinge că are soluţii pentru tineri iar actul normativ 'le blochează tinerilor accesul la locurile de muncă'.  
 Transmis de Cristi Ghiga,
cristighiga@yahoo.com

10 comentarii:

  1. Acceptarea cumulului pensie salariu nu este o masura rea in sine si ea vine , teoretic, in sprijinul celor disponibilizati ca urmare a reformelor. Din pacate, masura este destinata unor alesi care vor avea si pensii grase si laptoase si functii de inalt fp-cu salarii de la statul roman, tot grase si laptoase.Ce vor face cei numiti ca inalti fp? Vor plimba niste hartii, vor aranja niste smecherii si vor incasa multe mii de roni.Incadrarea in functii a baietilor isteti si descurcareti se va face prin CONCURS DE IMPREJURARI .Sa amintim situatiile de dinainte de 2008-2009 cand un personaj iesea azi la pensie cu pensie fff grasa iar a 2-a zi era numit pe aceeasi functie, in acelasi birou, cu aceleasi responsabilitati( plimbare hartii, aranjare smecherii) insa functia era de data asta de civil nu de militar caci ilustrissimul lua pensie de militar deja.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Practica de a iesi la pensie si incadrarii imediate pe aceeasi functie, ca "civil" de data aceasta se generalizase atat de mult in perioada 2000-2004 incat numai cu o alta nedreptate s-a putut limita. Ideea de a-i ajuta pe cei disponibilizati cu servicii bugetare se transformase in SINECURI PENTRU "GHIOCEI"!!! Sa te tii nene acum cand "mareea rosie calca totul in picioare".....

      Ștergere
  2. Sa speram ca situatii gen "Gurgu" nu vor mai aparea! Ca legea va fi aplicata in insteresul structurilor angajatoare si a profesionistilor adevarati. Structurile administrative centrale si locale ale tarii au avut de pierdut din faptul ca nu au putut beneficia de competenta profesionala, bazata pe o experienta solida si reala, a unor pensionari care inca mai sunt capabili de munca cu rezultate notabile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In cazul celor care au fost functionari publici, dupa 5 ani (cand dupa 2 ani au fost radiati din evidentele ANFP), fara masura anularii deciziilor in baza carora le-au incetat raporturile de munca si repunerea in drepturi, acest "succes" este exact ceea ce s-a urmarit. O fi un succes, dar nu pentru, spre exemplu (!), militarii care au fost disponibilizati in perioadas 1997-2005. Asa incat, ce tot "sa speram"? Nimic de zis, este un act de dreptate, dar dreptatea facuta cand esti cu c-----e in menghina (scuzati expresia), este silnicie netemeinica. Clientul menghinei este actuala majoritate parlamentara si guvernul condus de un candidatul cu cele mai mari sanse (la acest moment!) la presedentia tarii.

      Ștergere
    2. Daca ar fi fost singular, cazul "Gurgu" n-ar fi fost atat de grav. A fost EXTREM DE GRAV si pentru faptul ca el era chiar seful Directiei Management Resurse Umane ,adica acela care ar fi trebuit sa se opuna unei asemenea PRACTICI CARE SE GENERALIZASE LA NIVELUL MINISTERELOR "DE FORTA" ,CU IERARHII MILITARIZATE/ RIGUROASE !!!! Nu, cu siguranta in MApN se ajunsese la situatii incredibile de tipul "seful sectiei stat major", colonel in rezerva Belgiu Nicolae. Da, asa a fost !!!

      Ștergere
    3. Foarte grav daca e asa ! Asa se compromite onoarea militara ! Pentru niste indivizi lipsiti de orice urma de demnitate si corectitudine !

      Ștergere
  3. prea tarziu pentru unii dintre noi!

    RăspundețiȘtergere
  4. Este trist că oamenii nu prea înțeleg care este situația. Faptul că a fost eliminată o reglementare abuzivă este normal! De ce să ne gândim numai la noi, cei care am ieșit ceva mai demult la pensie și să nu ne bucurăm pentru cei care mai sunt în situația de a putea lucra în sistemul bugetar, dar și pentru cei care au venit și vor veni după noi. Nu cred că este cazul să fim egoiști, mai ales atunci când este vorba de camarazi ai noștri!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aveti dreptate insa nu cred ca e cazul sa spunem bucurie=prostie ! E bine oare sa ne bucuram ca unii smecheri au si pensie f mare, de regula smenuita si functii de functionari publici, f bine retribuite si sa nu faca nimic doar plimbare hartii ? Cred ca aveti destula maturitate spre a separa graul de neghina si marfa de ambalaj. Idem semecherii aia cu pensii de peste 9000-10.000 lei .

      Ștergere