marți, 9 iunie 2020

Se deschide, ba se inchide


DIN 30 IUNIE CENTRO CULTURAL ROMANATI ÎȘI ÎNCETEAZĂ ACTIVITATEA

În 31 Mai, Ziua Românilor de Pretutindeni, anunțam reluarea activităților sociale și culturale din Centro Cultural Romanati – La Tierra Tracia, după o lungă pauză generată de criza Covid 19.
Însă, din cauze independente de voința noastră, vă anunțăm că activitatea Centrului se va încheia la sfârșitul lunii iunie. Mulțumim tuturor celor care au făcut posibile toate evenimentele frumoase din ultimii aproape doi ani! Ne cerem iertare pentru că nu putem să continuăm!
„Alas Cortadas”– „Aripi frânte” este titlu semnificativ al unui editorial semnat JUAN GÓMEZ ALCAIDE, secretarul literar al Asociației, ce definește cel mai real situația actuală:
https://romaniinandalucia.wordpress.com/…/06/07/alas-corta…/
Diversitatea culturală
Există un fenomen natural al societății civile ce nu poate fi ignorat de nimeni, reglementat în art. 22 al Constituției Spaniei, prin care se recunoaște dreptul fundamental de asociere.
Asociațiile sunt formate prin acordul a trei sau mai multe persoane fizice sau juridice constituite legal, care se angajează să împărtășească cunoștințe, mijloace și activități pentru a atinge scopuri legale, de interes general sau de interes particular care reglementează funcționarea acestora.
Beneficiile obținute de asociații care rezultă din exercitarea activităților economice, inclusiv prestarea de servicii, sunt utilizate exclusiv pentru a-și îndeplini scopurile.
Dreptul de asociere presupune libera voință a cetățenilor de a se grupa pentru a participa la un scop comun, precum și pentru a împărtăși cunoștințe și activități.
Prin aceste considerente de bază ale fenomenului asociativ, cetățeanul reușește să se structureze în societate și contribuie decisiv la întărirea structurilor democratice ale instituțiilor politice și la îmbogățirea diversității culturale.
O constatare amară
Centro Cultural Romanati s-a vrut să fie o entitate vie, dinamică, plină de viață, în care cultura, tradițiile și spiritualitatea românească să ființeze și să motiveze comunitatea, să prezinte tuturor spiritul românesc. Am dorit să ne prezentăm și să fim cunoscuți în adevărata dimensiune și valoare a unui neam de prea mult timp amăgit și prigonit. Din păcate, un „experiment” nefericit ce se face de mulți ani pe poporul român a dus la o orbirea sentimentelor noastre și o superficialitate în a ne expune realist celorlalți. Este știut că românii din diaspora un reușesc să se coaguleze în participarea la viațapublicădin statele de reședință, că instituțiile statului român, indiferent de culoarea celor ce vremelnic le păstoresc, instituții responsabile prin Constituție de soarta românilor din afara țării, nu susțin și nu se implică activîn ajutorarea societății civile organizate și a celor “goniți” de acasă decât în mod discreționar și în funcție de interesele personale sau de grup a celor ce le conduc. O constatare amară o dovedește faptul că, după tot acest timp de activitate neîntreruptă, singurele locuri în care, la nivel instituțional, suntem vizibili sunt site-urile Oficiului Consular al României din Almería și cel al Primăriei din El Ejido, de altfel, singurele instituții ce ne-au acordat atenție și au luat în serios inițiativa noastră.
Neîncrederea și suspiciunea
Sunt câteva aspecte pe care vreau să le sesizez prin prisma activităților locale și regionale desfășurate în cadrul Centro Cultural Romanati. În ceea ce privește relația cu rezidenții români dar și autoritățile ce activează în Spania sunt câteva tipare de atitudine: încurajare și aprecieredar,din păcate, nu am reușit să transpunem aceste aprecieri venite de la membrii comunității în fapte concrete, respectiv participare, voluntariat sau finanțare. Un alt tipar este neîncrederea și suspiciunea. Există membrii ai comunității care se întreabă retoric „Voi ai cui sunteți?”. Și este pe bună dreptate, o suspiciune cronică vis-a-vis de orice inițiativă dedicată în cadrul mediului asociativ.
„Citește românește, gândește românește, trăiește și simte românește“
Centro Cultural Romanati-La Tierra Tracia, El Ejido, Almeria promovează cercetarea, cunoașterea și popularizarea patrimoniului cultural, istoric, etnografic și spiritual al rezidenților de origine română, diversitatea prin identitate și continuitate socio-culturală, facilitează schimburile culturale și dialogul social între rezidenți români din provincia Andalucia și integrarea acestora în societatea spaniolă fără a-și uita originile.
Proiectele socio-culturale „Citește românește, gândește românește, trăiește și simte românește“ și „Cultura populară și meșteșugurile tradiționale – punți de legătură pentru românii din Andalucia“ inițiate încă din 2018, au continuat prin participarea la diverse târguri de carte, evenimente, prezentări dar și prin seria de intâlniri săptămânale interculturale „Noche Temática Intercultural” din cadrul Centro Cultural Romanati, constituit ca un centru educațional-cultural și o platformă de expunere a scriitorilor, artiștilor și creatorilor români,din dorința de a facilita întâlnirea acestora cu comunitatea din zonă și publicul larg.
Centro Cultural Romanati adună într-un singur loc o bibliotecă (Biblioteca „El Libro Rumano”), o sală de expoziție pictură, etnografie și folclor, gastronomie tradițională, costume populare, ceramică, artizanat, o librărie cu carte românească, ateliere de creație, șezători de meșteșuguri tradiționale, dar și lectură pentru copii, în limba română și spaniolă.
Peste 40 de seri tematice săptămânale desfășurate, 30 de invitați speciali, 500 persoane participante directe la activități în cadrul Centrului reprezintă o certitudine în păstrarea şi afirmarea identităţii culturale a românilor, promovarea la nivel european a imaginii României, a valorilor comunităţilor româneşti din diaspora, precum şi întărirea legăturilor dintre România şi comunitatea românească din Andalucia.
O inițiativă de comunitate locală care, din păcate, ca multe altele ale celor plecați de Acasă se oprește la un moment dat!
„Alas Cortadas”



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu