Stiri din campania pentru alegeri locale

Inteviu cu Maia Sandu

vineri, 19 decembrie 2014

SRI a celebrat Ziua Luptătorului Antiterorist şi 40 de ani de luptă antiteroristă în România

SRI a celebrat Ziua Luptătorului Antiterorist şi 40 de ani de luptă antiteroristă în România
Joi, 18 decembrie, Serviciul Român de Informații a celebrat solemn, pentru a douăzeci și cincea oară după Revoluția din decembrie 1989, Ziua Luptătorului Antiterorist, concomitent cu marcarea împlinirii a patruzeci de ani de luptă antiteroristă în România.

La ceremonia de depunere de coroane de flori organizată cu acest prilej la Monumentul Luptătorului Antiterorist au fost prezenți, alături de conducerea Serviciul Român de Informații, membri ai familiilor eroilor, cadre militare în rezervă din structurile de prevenire și combatere a terorismului, cadre ale Serviciului și exponenți ai societății civile.
Luând cuvântul la eveniment George Maior, directorul SRI, a evocat momentele dificile din preajma Revoluției care au adus o pată nemeritată memoriei luptătorilor antiteroriști căzuți atunci la datorie, respectiv grupului Trosca:
„Este întotdeauna trist să vorbim despre acești oameni, având în vedere că într-un anumit context istoric s-a creat o nedreptate în ceea ce-i privește. Este de datoria noastră să îndreptăm acest lucru prin acțiunile noastre, prin vorbele noastre, prin faptele noastre. Dincolo de ceea ce, la un anumit context istoric greșit înțeles, s-a spus despre acești oameni, noi îi considerăm eroii noștri, și sper ca justiția și societatea vor face și ele acest lucru”.
În același context, directorul SRI a vorbit despre tradiția României în lupta antiteroristă, în condițiile în care anul acesta se împlinesc patruzeci de ani de la constituirea primei structuri cu responsabilități în domeniu, grupul operativ ARTA:
„România a dovedit încă de atunci că este capabilă să înțeleagă provocările legate de lupta împotriva terorismului și a acționat întotdeauna cu profesionalism, cu dăruire, cu forță intelectuală și operativă foarte bună pentru a își proteja cetățenii de acest flagel. În lumea de astăzi, această provocare este din ce în ce mai complicată, are valențe noi, însă iată că reușim, ca stat, să îi facem față. Acest lucru se datorează acestor oameni minunați, ofițeri de informații, subofițeri, care acționează fie pe frontul informațiilor, fie în luptă directă. Lor le aducem, astăzi, recunoștința noastră, prin această ceremonie.”
Cu prilejul Zilei Luptătorului Antiterorist, moment de comemorare a luptătorilor antiteroriști și contrateroriști care s-au jertfit în cele patru decenii de existență a structurilor de intervenție antiteroristă și contrateroristă din România, SRI a lansat o medalie aniversară, precum și volumul de mărturii ’40 de ani de antiterorism în România. Oameni despre timpuri și fapte — 1974 — 2014.’

Un comentariu:

  1. Dumnezeu sa-i odihneasca in pace pe cei asasinati in 1989 la intrarea in sediul MApN, din ordinul unui spion al fostei URSS!

    RăspundețiȘtergere