Stiri din campania pentru alegeri locale

Inteviu cu Maia Sandu

duminică, 3 decembrie 2023

INTREBARI PE TEMA NOII LEGISLATII LA PENSII

  Motto: “Figurantilor, pentru mortala lor nevinovatie” (Tudor Eliad, Decembrie 1989)

    Pensia nu este un VENIT, ci o RESTITUIRE. Un DREPT PATRIMONIAL (adica de proprietate), dobandit in baza unuia sau mai multor contracte de munca (civilii), sau de prestare a activitatii la ordin (rezervistii), partial, sau integral indeplinite.

    De ce in legislatie pensia nu este definita ca atare? De ce se amesteca voit pensiile cu ajutoare-le/indemnizatiile sociale, indemnizatiile de merit, rentele viagere, etc., ce ar trebui platite de guverne din alte surse decat banii proveniti din contributiile individuale.
    Contributia lunara de 25% pentru pensii (atat civile, cat si militare), este proprietatea platitorului, nu a Bugetului de Stat. De ce aceasta nu este varsata intr-un FOND DE PENSII, ci se duce la BUGETUL DE ASIGURARI SOCIALE? Civil, sau militar! De ce Guvernul, care are doar sarcina de administrator, se serveste ca proprietar din fondurile de pensii? A se vedea desfiintarea, rand pe rand, a tuturor fondurilor de pensii si cele 3 miliarde luate de Catu din Bugetul de asigurari sociale al civililor.
      De ce retinerile la pensii se fac la unii din BRUT, iar la altii din NET (vezi rezervistii dinainte si de dupa OUG 59/2017)?
      De ce retinerile la pensii se raporteaza la salariul mediu BRUT (sau NET), iar restituirile se raporteaza la salariul minim?
       De ce se mai impoziteaza pensiile calculate din venitul NET?
       Daca impozitul este unic, de ce s-au introdus 3 trepte de impozitare/taxare la pensiile militare si se pregateste impozitarea/taxarea in 3 trepte a tuturor salariilor?
        De ce, daca exista doar 2 sisteme de pensii, PUBLIC si PRIVAT, se minte ca ar mai exista si un al treilea, militar? De ce nu si “magistral”, “diplomatial”, “greferial”, “piloteal”, etc.
        De ce daca s-a demonstrat ca soldele rezervistilor nu sunt “pensii speciale”, acestea au fost introduse, prin incalcarea “Tratatului de Aderare la NATO” si a recomandarilor Bancii Mondiale si in PNRR si in Legea 282/2023?
        De ce era necesara o noua Lege a pensiilor civile? Pentru repararea “inechitatilor”? Pai asta proclama propaganda si pentru Legea 127/2019. De ce nu s-a aplicat? De ce nu s-a aplicat nici Legea 223/2015, asa cum a fost promulgata, aceasta fiind, an de an, ciuntita legislativ?
         La ce Lege Unica a Salarizarii se racordeaza noua legislatie la pensii, cand, in ultimii 15 ani, nici o lege promulgata a salarizarii nu s-a aplicat (Ex. 284/2010 si 153/2017)?
          Nu cumva noua legislatie la pensii (si civile si militare) se racordeaza la recenta LEGE A AUSTERITATII, care face praf si salariile si pensiile? “Austeritatea” presupune nu repararea “inechitatilor” in favoarea contributorului, ci “curbe de sacrificiu”, adica desfiintari de posturi, functii, de articole referitoare la pensii din legile-statut profesionale, micsorari de salarii, pensii, anularea de sporuri, indemnizatii, ajutoare, compensatii, etc.!
           De ce s-au inventat, in 2000, “punctul de pensie” si, mai nou (2019), “punctul de referinta”? Nu cumva pentru a se eluda contributiile avute prin “Acordul Global”, conform deciziei ICCJ nr. 19, in Dosarul Nr. 18/17 octombrie 2011?
            De ce, de doi ani, se desfasoara, mediatic, spectacolul grotesc al “RECALCULARII TUTUROR PENSIILOR” civile, cand orice LEGE DISPUNE NUMAI PENTRU VIITOR, neputandu-se aplica in trecut? Or, “Recalculare” inseamna aplicarea criteriilor actuale unor contracte de munca/activitate, incheiate acum 10, 20, 30 de ani si unor pensii stabilite, LEGAL, atunci. Se minte din motive de “ECHITATE”, sau de “AUSTERITATE”?

        Noua Lege 282/2023 face praf pensiile militare in plata, neconstitutional, prin suprataxare, iar
pe cele viitoare, ca urmare a desfiintarii de functii, sporuri, grupe de munca, includerea definitiva a depunerilor la “pensia privata” (suplimentara), transformarea OMM in “Insemn”, fara conotatii financiare, le miscoreaza semnificativ! SCMD si Asociatiile Magistratilor au facut intampinari pe neconstitutionalitate la Avocatul Poporului. De ce nu au fost luate in seama? De ce Legea a trecut ca “trenul prin gara”, in doua zile, cu tot cu “consultarea publica”, prin Parlament?
         Noua lege a pensiilor civile a trecut si ea prin Legislativ, cu viteza luminii, toate amendamentele fiind respinse! Doar Federatia Silvicultorilor, prin dl. presedinte Silviu Geana, a reusit sa faca intampinare si la Avocatul Poporului si la Presedinte. Celelale nu au apucat, desi au inteles si au demonstrat la Comisia de Munca din Camera Deputatilor ca viitoarele pensii civile vor fi facute praf prin CALCULARE, iar cele aflate deja in plata, vor fi inghetate prin neconstitutionala RECALCULARE.
         Silvicultorii, CFR-istii, minerii in activitate, au pus mana pe creioane si au transpus un cuantumuri noua formula, conforma cu toate taierile si reducerile impuse de “AUSTERITATE”. A reiesit, cum au demonstrat la Comisia de Munca a CD, ca viitorii pensionari vor avea cuantumurile “cu pana la 50% mai mici decat pensionarii actuali” (Silviu Geana). Dar le vor creste, cu cresterea punctului de referinta si cu inflatia, in conditiile in care guvernele mint ca avem o inflatie nu de peste 60%, ci de 16%, 14%, 13.8%, 13.5%, etc. Doar pensiile militare nu vor mai creste cu nimic, desi ar trebui sa se alinieze macar cu inflatia.
          Pensiile in plata ale civililor vor “ingheta” prin RECALCULARE. De aici propaganda cu “nici o pensie nu va scadea”. Noi, rezervistii, am trait-o deja de 4 ori! Adica “Bade Gheorghe, ai o pensie in BRUT de 4200 lei. Or, prin recalculare, reiese ca ar trebui sa ai doar 2300 lei. Ramai sa traiesti cu 4200, fiindca orice crestere a punctului de referinta, sau indexare cu inflatia, se va adauga la cei 2300, pana cand aceasta suma va ajunge la 4200! Adica pana crapi! Conform unei smecherii basiste, devenita astazi realitate!”.
          Cum e cu “cresterea de 80%”? Se refera nu la pensii, ci la indemnizatiile sociale de 1114 lei. Ca vor creste la 2000 lei, este egal cu zero, deoarece CES a stabilit, in decembrie, anul trecut, ca venitul NET din salarii, pensia, ori indemnizatia necesara supravietuirii/cetatean ar fi de 4350 lei!
           Mai vreti? Mai luati… Noua lege desfiinteaza definitv mitul “sfintei contributivitati”, prin inventarea asa-ziselor “puncte de stabilitate”si prin Legea 195/2022 (pe care doar Federatia Nationala a Muncii a atacat-o), care decide pastrarea statelor de salarii doar 5 ani, pentru “economisirea spatiului arhivistic”. De asemenea, noua legislatie la pensii (si civile si militare), stabileste otova si pentru femei si pentru barbati, indiferent de specificul muncii/activitatii, pensionarea la 65 de ani si deja se vorbeste de 67, iar voluntar, de 70 de ani, de parca toti am fi functionari cu manecute. Adica Doroftei ar trebui sa se intoarca in ring si Nadia Comaneci la bara! Si asta in conditiile in care speranta de viata la mineri, piloti, otelari, mecanici de locomotiva abia atinge 55 de ani, la militari si politisti, 62, la silvicultori, 63, etc. Cu alte cuvinte, depune fraierule, lunar, 25% din banii tai pentru pensia pe care n-o vei apuca, pentru ca te vei duce direct la cimitir, iar o data cu tine dispare si dreptul asupra banilor tai depusi, pe care familia nu-i poate mosteni! Unde este “echitatea”?
          De ce s-a promis, electoral, marirea punctului de pensie la 1 septembrie 2024, cand, constitutional, se interzice orice marire de salarii/pensii cu 6 luni inainte de alegeri, or, 1 septembrie este doar cu 2 luni inainte de alegerile generale si presidentiale? De ce se face confuzia voita intre indexarea obligatorie, in fiecare an, in luna ianuarie, cu “rata medie anuala a inflatiei”(cu 13.8% prevazuti pentru ianuarie 2024) si “cresterea punctului de pensie cu (aceiasi) 13.8%”, la 1 ianuarie 2024? Nu cumva pentru ca la unii pensionari in plata nu se va da nici macar inflatia? Care inflatie se refera la scaderea pentru toti a puterii de cumparare a cuantumului aflat in plata, nu la escrocheria numita “punct de pensie”!
          In concluzie, tot ceea ce s-a experimentat pe noi, cobaii rezervisti, din 2010 si pana astazi, se generalizeaza acum, asa cum SCMD va avertizeaza de ani de zile, asupra tuturor pensionarilor civili, sub aceeasi minciuna a realizarii “echitatii”, adica a “egalizarii” pensiilor, la nivelul de jos, prin “calcularea” celor viitoare si “recalcularea”/”inghetarea” celor aflate deja in plata.
         Cu alte cuvinte… “Bai fraierilor, luati-va visurile drept realitate, certati-va intre voi, dati-va mari, luati de bune minciunile noastre, pana ne realegeti, ca dupa aia o sa vedeti voi!”.
          “La Multi Ani” tuturor naivilor care cred ca, in plina proclamata AUSTERITATE, Guvernul aservit exclusiv intereselor comunism-globalismului, nu mai doarme de grija pensionarilor si, mai ales, a “echitatii”. In aceste conditii, va trebui sa ne revizuim atitudinea fata de prezenta noastra la vot! 

Dr. Mircea Dogaru
Președintele SCMD
Presedinte executiv al FNM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu